Foci-Eb 2021

2021.06.14. 16:27

Schick 45 méterről lőtt gólt, a csehek legyőzték a skótokat

A labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának 1. fordulójában Csehország a duplázó Patrik Schick vezérletével 2–0-ra legyőzte Skóciát Glasgow-ban.

Forrás: AFP

D-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Glasgow, Hampden Park, 9847 néző. Vezette: Siebert (német)

Skócia: Marshall – Hanley, Hendry (C. McGregor, 67.), Cooper – O'Donnell (Forrest, 79.), Armstrong (Fraser, 67.), McGinn, McTominay, Robertson – Dykes (Nisbet, 79.), Christie (Ché Adams, a szünetben). Szövetségi kapitány: Steve Clarke

Csehország: Vaclík – Coufal, Kalas, Celustka, Boril – Král (Holes, 67.), Soucek – Masopust (Vydra, 72.), Darida (Sevcík, 87.), Jankto (Hlozek, 72.) – Schick (Krmencík, 79.). Szövetségi kapitány: Jaroslav Silhavy

Gólszerző: Schick (42., 52.)

A csoport másik mérkőzésén

Huszonöt év – a skót szurkolóknak pontosan ennyit kellett várniuk, hogy a válogatottjukat újra Európa-bajnoki mérkőzésen láthassák. A skótok visszatérése azonban nem ígérkezett könnyűnek még annak ellenére sem, hogy hazai pályán, a glasgow-i Hampden Parkban fogadták a közelmúltban, a Nemzetek Ligájában kétszer is legyőzött cseheket.

25 év után játszott újra Eb-meccset a skót válogatott (Fotó: AFP)

Az első negyedóra viszonylag eseménytelenül telt el, ezt követően viszont mind a két csapat sebességet váltott, ennek pedig azonnal meglett az eredménye: előbb Patrik Schick lövése után védett David Marshall, majd a másik oldalon Lyndon Dykes próbálkozását Tomás Vaclík hatástalanította.

A folytatásban a csehek birtokolták többet a labdát, egy kontra végén azonban kis híján vezetést szerzett Skócia: Andy Roberston futtából eleresztett lövése után Tomás Vaclík nyomta szögletre a léc alá tartó labdát. A kimaradt helyzetet pedig még az első félidő hajrájában megbüntették a csehek, a 42. percben Vladimír Coufal jobb oldali beadása után Schick nyolc méterről a kapu jobb alsó sarkába fejelte a labdát. 0–1

A fordulás után felpörögtek az események: a csehek közel jártak előnyük megduplázásához, ám Schick és Vladimír Darida sem tudta bevenni Marshall kapuját, míg a másik oldalon Jack Hendry találta el a keresztlécet, egy Tomás Kalason megpattanó lövés után pedig Vaclík mentett óriásit.

Ahogy az elsőben, úgy a második félidőben is góllal büntette meg Csehország a kimaradt skót helyzeteket. Ráadásul nem is akármilyennel: az 52. percben Schick 45 és fél méterről méterről ívelte a labdát a skót kapuba. 0–2

A 25 éves csatár rekordot állított fel a góljával: az Opta 1980 óta tartja számon az Európa-bajnoki gólok statisztikáit, s a kimutatásuk szerint korábban még senki sem talált a kapuba ilyen távolról. Schick egyébként remek formában van a válogatottban, a legutóbbi 11 mérkőzésén ez már a nyolcadik gólja volt a nemzeti csapatban.

A skótok a kétgólos hátrány ellenére sem estek össze, de hiába próbálkozott Stuart Armstrong és Dykes és James Forrest is, mindig volt egy blokkoló cseh védő, vagy ha kellett Vaclík avatkozott közbe jól.

A csehek így 2–0-ra nyertek, és a továbbjutás szempontjából rögtön nagyon fontos három pontot szereztek. A D-csoport második fordulójában Jaroslav Silhavy csapata a horvátokkal találkozik, míg a skótok Londonban lépnek pályára Anglia vendégeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!