Foci-Eb 2021

2021.06.14. 18:14

Öngól, kiállítás, óriási Mak-csel – szlovák győzelem a lengyelek ellen

Szlovákia labdarúgó-válogatottja 2–1-re győzött Lengyelország ellen az Európa-bajnokság E-csoportjának hétfő kora esti mérkőzésén Szentpéterváron. A szlovákok egy öngóllal szereztek vezetést, a lengyelek a második félidőben gyorsan egyenlítettek, ám a 62. percben Krychowiak kiállítása megtörte a lendületüket – és Milan Skriniar hamarosan belőtte a szlovákok győztes gólját. Róbert Mak remek napot fogott ki, a Ferencváros szélsője csapata mindkét szlovák góljában fontos szerepet játszott.

Forrás: AFP

EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR

1. FORDULÓ

E-CSOPORT

Szentpétervár. Vezette: Hategan (román)

LENGYELORSZÁG: Szczesny – Bereszynski, Glik, Bednarek, Rybus (Puchacz, 74.) – Linetty (Frankowski, 74.), Krychowiak, Klich (Moder, 85.) – Józwiak, Lewandowski, Zielinski (Swiderski, 85.). Szövetségi kapitány: Paulo Sousa

SZLOVÁKIA: Dúbravka – Pekarík (Koscelník, 79.), Satka, Skriniar, Hubocan – Kucka, Hromada (Hrosovsky, 74.) – Haraslín (Duris, 87.), Hamsík, Mak (Suslov, 87.) – Duda. Szövetségi kapitány: Stefan Tarkovic

Gólszerző: Linetty (46.), ill. Szczesny (18. – öngól), Skriniar (69.)

Kiállítva: Krychowiak (62.)

Az első félidő szemléletes példája volt annak, hogy a labdabirtoklás önmagában nem sokat ér, különösen, ha a „kreativitásmérő” az ellenfél oldalára leng ki. Hiába járt többnyire a lengyelek lábán a labda, a fehér mezeseken nem látszott, hogy lenne ötletük a masszív szlovák védőfal áttörésére.

Bezzeg odaát! A gyors szlovák szélsők mindkét oldalon kóstolgatták a lengyel védelmet, Juraj Kucka fejjel is, távoli lövéssel is veszélyeztetett – és ami a legfontosabb: a 18. percben megszületett a vezető gól.

Némi szerencse is kellett hozzá – viszont szó se róla, Róbert Mak megdolgozott a mázliért: a Ferencváros támadója két lengyel védővel csatázott a bal oldalon, nagyszerű köténycsellel lerázta őket, a 16-oson belülre törve éles szögből, mintegy kilenc méterről lőtt, és a kapufáról visszavágódó labda a lengyel kapus, Wojciech Szczesny válláról a kapuba pattant – öngól (0–1).

EGY KIS STAT: Wojciech Szczesny az első kapus, akinek Európa-bajnokságon öngól került a neve mellé.

A szlovákok addig is magabiztosan futballoztak, a folytatásban is azt tették, miközben Robert Lewandowskitól a 42. percben jegyezhettük fel az első igazán szép mozdulatot – igaz, a látványos labdalevételt „eltört”, veszélytelen lövés követte.

Nem lett volna meglepetés, ha Paulo Sousa még az első félidőben változtat gyengélkedő csapata szereposztásán, de végül ezt a szünetben sem tette meg, beérte a minden bizonnyal nyomatékos eligazítással – aminek szinte azonnal meglett az eredménye: a 46. percben egy hosszú adogatást lezáró Klich, Rybus összjáték végén utóbbi középre passzolt, és Karol Linetty – a kezdőcsapat meglepetésembere – hét méterről, ballal a kapu bal oldalába gurított (1–1).

EGY KIS STAT: Linetty gólja az újrakezdés után 32 másodperccel született. Ennél gyorsabb második félidei gól eddig egy volt az Eb-történelemben, a román Marcel Coras lőtte az NSZK-nak 45:21-nél 1984-ben.

Az első félidőben látottnál jóval rámenősebb lengyel csapat dolgozott a pályán, a következetes letámadással igencsak megzavarta ellenfelét, szinte ott lógott a levegőben a második gólja, csakhogy a 62. percben porszem került a gépezetbe: az ellenfele lábára taposó Grzegorz Krychowiak megkapta második sárga lapját – azaz Lengyelország megfogyatkozott!

A gondos labdatartásra átálló szlovákoknak tíz perc sem kellett ahhoz, hogy kihasználják az emberfórt – és Róbert Mak ebben is benne volt: a Fradi-légiós szögletét a csapatkapitány, Marek Hamsík a rövid oldalon fejjel megcsúsztatta, és Milan Skriniar le is vehette a labdát, mielőtt jobbal, 14 méterről a kapu jobb oldalába bombázott. 1–2

Képes lesz-e a gyorsan kapott két ütésből felállni a Sousa-csapat? Ami a támadásépítést, a fölény kialakítását illeti, igen, sőt megvolt az esély az egyenlítésre is, csakhogy a 90. percben, egy kapu előtti kavarodás után Jan Bednarek centikkel a bal sarok mellé lőtt, majd a 93.-ban, Lewandowski előkészítéséből Karol Swiderski is jó helyzetben lőhetett, ám Martin Dúbravka biztos kézzel védett.

Szlovákia tehát újra legyőzte Lengyelországot – újra, hiszen a két csapat legutóbbi öt meccséből már a negyediket nyerte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!