Foci-Eb 2021

2021.07.07. 20:59

Anglia óriási küzdelemben gyűrte le a dánokat és Eb-döntős

Dánia vezetett, ám nem tudta megtartani előnyét, majd a hosszabbításban alulmaradt.

Anglia hosszabbítást követően 2–1 legyőzte Dániát a labdarúgó Európa-bajnokság szerda esti londoni elődöntőjében, és bejutott a vasárnapi fináléba, ahol Olaszország lesz az ellenfele. A dánok Mikkel Damsgaard szabadrúgásból lőtt óriási góljával megszerezték a vezetést, az angolok tíz percen belül egyenlítettek Simon Kjaer öngóljával, majd a hosszabbításban Harry Kane közeli lövésével kiharcolták a továbbjutást.

ELŐDÖNTŐ

London, Wembley Stadion, 64 950 néző. Vezette: Makkelie (holland)

ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – K. Phillips, Rice (J. Henderson, 95.) – Saka (Grealish, 69.; Tripper, 106.), Mount (Foden, 95.), Sterling – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

DÁNIA: Schmeichel – A. Christensen (Andersen, 79.), Kjaer, Vestergaard (Wind, 105+1.) – Stryger Larsen (Wass, 67.), Höjbjerg, Delaney (M. Jensen, 88.), Maehle – Damsgaard (Poulsen, 67.), Braithwaite – Dolberg (Nörgaard, 67.). Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand

Gólszerző: Kjaer (39. – öngól), Kane (105.), ill. Damsgaard (30.)

Ha Anglia és Dánia, továbbá Wembley, akkor 1–0. Ez volt a „törvény” szerda estig. A két csapat eddigi hét, a londoni futballszentélyben lejátszott mérkőzéséből ötöt az angolok, kettőt (például a szerdait megelőzőt) a dánok nyertek meg 1–0-ra – vajon folytatódik-e a sorozat?

Az iramra, az elszántságra nem lehetett panasz az első 25 percben, a hatalmas tempó, a sok intenzív párharc talán azokat is kárpótolta, akik a gólhelyzetek számával mérik egy meccs színvonalát. Egy rossz Jordan Pickford-kidobás, egy Raheem Sterling talpa alatt az oldalvonalon túlra csúszó labda érzékeltette, hogy bármennyire eltökélt is az esélyesebbnek tartott házigazda, az idegek érzik a tét nagyságát, a feszültség nagy.

A kezdeti szorításból kiszabaduló dánok eközben már képesek voltak a korábbi meccseken megszokott szép támadásaikat építgetni, és a játékrész derekán meg is szerezték a vezetést – igaz, szabadrúgásból: a 30. percben Mikkel Damsgaard jobbal mintegy 23 méterről a léc alá ágyúzott, a vetődő Pickford jobb keze mellé-fölé (0–1).

Ettől mintha lehulltak volna a béklyók az angol lábakról, kivéve Sterlingét: a felpörgő angolok pechjére rendre előtte nyílt gólszerzési lehetőség... A Manchester City szélsője veszélyes helyen megítélt szabadrúgásból a sorfalba lőtt, majd Saka jobb oldali beadására berobbanva telibe találta a labdával Kasper Schmeichel kapust.

A 39. percben aztán megjött Sterling szerencséje: Harry Kane parádésan ugratta ki a jobb oldalon meglóduló Sakát, az Arsenal szélsője centerezett, és bár a labda nem jutott el a címzetthez, Sterlinghez, a menteni igyekvő Simon Kjaerről az angolok áhította helyre – a dán kapuba hullott (1–1 – öngól).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!