Ezotéria

2009.05.29. 09:20

Az ősök árnyékában

„Előttem az utódom” – szólt a népszerű tévéműsor címe évekkel ezelőtt. De mi lenne, ha megfordítanánk a mondat jelentését? Mögöttem az elődöm… A szülői házból hozott követendő vagy éppen kerülendő minta, az apánktól-anyánktól kapott érzelmi és kulturális muníció alapjaiban befolyásolja sorsunkat.

L.Zs.

Csilla édesapja hosszú évekig diplomata volt. A kislány gyermekkorát különböző európai és egzotikus országokban töltötte: „Néhány évente költöztünk, és nem mindig volt egyszerű beilleszkedni, hozzászokni az új tanárokhoz, iskolatársakhoz, követelményekhez. Szerencsére azonban az alaptermészetem nyitott, így általában hamar szert tettem új barátokra. Ahelyett, hogy a hányattatásaim miatt keseregtem volna, inkább kivételezettnek tartottam magam. Hiszen akkoriban, a hetvenes-nyolcvanas években még csak keveseknek adatott meg, hogy világot lássanak.”

A lány végül Madridban érettségizett, de addigra már három másik nyelvet is tökéletesen beszélt. Ekkor a család hazatelepült, Csilla pedig maximális pontszámmal jutott be a Külkereskedelmi Főiskolára. „Vitathatatlanul óriási előnyt jelentett a kiemelkedő nyelvtudásom, de nem csak ennek köszönhetem, hogy a kisujjamból kiráztam a főiskola elvégzését. Apám műveltsége káprázatos volt. Nem lehetett tőle olyasmit kérdezni, amire ne tudta volna a választ. Anyám feladta az önálló karriert, hogy apámmal tarthasson a külszolgálatba, és a családnak szentelte ideje jó részét. Előtte azonban művészettörténet szakon diplomázott, és a gyereknevelés mellett rengeteget olvasott. Legalább ezerkötetes házikönyvtárunk folyamatosan duzzadt, ami a költözésekkor mindig külön tortúrát jelentett.”

Csilla a vacsora mellé gyakran kapott történelmi, képzőművészeti, komolyzenei eszmefuttatásokat. A család színházba, koncertekre, kiállításokra járt, nyaralásaik idején pedig sosem hagyták ki a helyi nevezetességeket. Karácsonykor halmokban álltak a könyvek a fa alatt. Nem csoda hát, ha a lány magától értetődő természetességgel tanult tovább, két diplomáig meg sem állt. „A külker után elvégeztem az egyetemi szintű kommunikáció szakot is, már munka mellett. A főiskola után ugyanis azonnal sikerült elhelyezkedni. Az átlag feletti nyelvtudásom, a summa cum laude minősítésű diplomám, és a magabiztos fellépésem megtette a hatását. De őszintén szólva akkor sem kellett volna aggódnom, ha kicsit halványabb a teljesítményem. Apám kapcsolatrendszere kisegített volna. Büszke vagyok, hogy nem voltam rászorulva, de nem tagadom, adott némi biztonságérzetet.”

Úgy tűnik, Csilla története irigylésre méltó sikersztori. Ő azonban mégsem felhőtlenül boldog: „Hálás vagyok a sorsnak, amiért ilyen családdal áldott meg. Rengeteget köszönhetek a szüleimnek, és felnézek rájuk, különösen apámra. Hihetetlenül okos, bölcs, és mindig mindenben számíthatok rá. Van azonban hátulütője is, ha az embernek ilyen tökéletes az apja: a pasikat hozzá mérem, és a jelek szerint túl magas a mérce. 35 múltam, de még mindig nem találtam meg a nagy ő-t. A többség már az én rostámon kiesik, akinek pedig esélyt adok, az előbb-utóbb elmenekül az elvárások súlya alatt roskadozva.”

Csillát hallgatva egyértelmű: jóból is megárthat a sok. A következő történet szereplője azonban minden bizonnyal szívesen cserélt volna vele. Szabolcs egy tizennyolc éves lány és egy tizenkilenc éves fiú első gyermekeként született, rossz anyagi körülmények közé. A fiatal, szegény, és túlságosan is egyszerű szülőknek ez a baba nem kellett – állami gondozásba adták.

A kisfiú család és szeretet nélkül, idegenek között cseperedett. Elképzelni sem lehet, mit érezhetett… „Hétéves koromban hazavitt anyám. Mint később kiderült, azért, mert az azóta született gyerekeivel együtt így lett meg a szükséges gyerekszám, hogy lakást kapjon.” A vérszerinti apa azonban addigra már kikerült a képből, a mostohák pedig sűrűn váltakoztak. Egyikük egy alkoholista, erőszakos ember volt, aki rendszeresen verte és késsel fenyegette a családot. Szabolcs gyermekkora ellenére belátta, hogy a sorsa megpecsételődik, ha marad. Tizenhárom évesen fogta magát, és elment a gyámhatóságra. Visszakerült az állami gondozásba, majd később nevelőszülőkhöz. Ekkor már jobban ment a sora, de igazi szeretetet, megbecsülést itt sem kapott.

Sokan ilyen indíttatás után elkallódnak, elzüllenek, gyakran a börtönben kötnek ki. Benne azonban valami olyan erő és tartás volt, ami megvédte ettől. Elhatározta, nem engedi, hogy a körülményei lerántsák a mélybe. Rendesen tanult, elvégezte a középiskolát, soha nem került összeütközésbe a törvénnyel. Mivel azonban hamar a saját lábára kellett állnia, érettségi után nem tanulhatott tovább. Évek alatt a maga erejéből, a saját eszére és szorgalmára támaszkodva megtanulta a számítástechnika minden csínját-bínját. Olyan magas szinten, hogy végül a munkahelyén mindig rá bízták a legnehezebb feladatokat.

A gyermekkori szeretet és biztonság hiánya, a sok nélkülözés azonban sajnos mély nyomokat hagyott benne. Azóta sem tudja magát igazán elengedni. „Hiába keresek havonta félmilliót, félek a nélkülözéstől. Állandó belső kényszert érzek, hogy agyonhajtsam magam. Nem vagyok képes lazítani, mert tudom, hogy bármi történhet, és akkor csak magamra számíthatok. A párom gyakran zsörtölődik, hogy töltsek kevesebb időt munkával, és többet vele, de én mindig attól félek, hogy ha nem nyújtom a munkahelyemen a maximum kétszeresét, elveszítem az állásomat és a jelenlegi anyagi biztonságomat. Ugyanakkor attól is tartok, hogy ez az őrült tempó megöli a kapcsolatomat, azzal pedig az érzelmi biztonságot veszítem el. Folyamatosan őrlődöm a kétféle elvárás között…”

- Már Freud is felismerte, hogy a család milyen nagy hatással van a gyermek személyiségére. – mondja Gaál Viktor pszichológus. – Ezt Eric Berne, a tranzakció-analízis atyja járta körbe alaposabban. Ő alkotta meg a „sorskönyv” fogalmát, ami bár elsőre misztikusan hangzik, valójában azt jelenti, hogy a gyerek nemcsak beszélni, viselkedni tanul meg a szüleitől, hanem átveszi azok világnézetét, probléma-megoldási stratégiáit is.
A kisgyerek körülbelül úgy látja a világot, mintha egy marslakó csöppent volna közénk: egészen másként gondolkodik az emberekről, mint mi, felnőttek. Ha tehát egy anya folyton azt hajtogatja: „Engem mindig ver az Isten!”, a gyereke azt tanulja meg, hogy semmi értelme küzdeni, mert úgysem sikerül semmi, sőt, még büntetést is kap. Ilyen értelemben a sorskönyv a szülőktől örökölt elvárás- és viselkedés-halmaz.
A második eset ebből a szempontból azért érdekes, mert a fiú nem a szüleivel töltötte élete első éveit - és éppen ez a szerencséje, mert ha náluk nő fel, akkor valószínűleg csak azt tanulja el, hogy „született vesztes” legyen. Így viszont nem hatott rá a szülői sorskönyv. Sőt, valószínűleg éppen az ellen-sorskönyvet valósította meg, ami az előbbi pontos fordítottja, a szülők elleni lázadás folyománya. Legtöbbször abban érhető tetten, hogy az ember eldönti: bárhogy nevelni majd a saját gyerekeit, csak úgy nem, ahogyan őt nevelték. A fiú az intézetben felnőve azt tanulta meg, hogy az életben csak magára számíthat, mindenért meg kell küzdenie.
A diplomata-lány esetében igen érdekes fordulatot produkált a sorskönyv: az apjától azt tanulta, hogy sikeres és tökéletes legyen. Ott volt azonban az anyja is, akitől viszont azt kapta, hogy olyan férfit kell találnia, aki önmagánál jóval sikeresebb és tökéletesebb – ilyen viszont valószínűleg nincs a világon.
Hogy mi az ideális helyzet? Ha a nekünk rendelt sorskönyvet követjük, vagy ha fellázadunk, és az ellen-sorskönyvet valósítjuk meg? Természetesen attól is függ, mit hoztunk magunkkal a szülői házból. Az egészséges, érett személyiség azonban az, aki képes felülemelkedi a sorskönyvön, elválasztani a hasznosat a haszontalantól, és saját értékrendszere szerint meghatározni, hogy mi számára az igazán fontos. Mert hiába leszünk sikeresek „szülői mintára”, ha aztán még egy párkapcsolatra sem vagyunk képesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!