sok pénz, rövid élet

2017.12.12. 14:22

Ön vágyna ilyen állásra?

Temetői műszaknak hívják Angliában az éjszakai munkát, mert általános megfigyelés szerint közelebb visz a sírhoz. Azaz a pénztárcánknak jót tesz, mert jó a fizu, de a testünknek nem is árthatnánk jobban.

A WHO szerint a biológiai óra egészen egyszerűen megfogalmazva „tönkremegy”, aminek olyan komoly következményei lehetnek, mint a szívbetegség, a rák vagy éppen a cukorbetegség.

Mint azt a BBC megírta: Russel Foster, az Oxfordi egyetem alváskutatója úgy magyarázza a jelenséget, hogy a fény szabályozza a biológiai órát.

Tehát, ha valaki reggel teszi le a lantot, és indul el aludni, azt a szervezete úgy érzékeli, mintha akkor kezdődne a nap.

Csakis úgy lehet rendesen elaludni, ha valaki teljesen kizárja a fényt. A biológiai óra így is sérül, mert a szervezet stresszként érzékeli a változást. Ugyancsak megfigyelték, hogy az éjszakai műszakban dolgozó emberek többet esznek, főleg édességet és szénhidrátot.

A Princeton Egyetem felmérése szerint a fejlett országokban a munkavállalók körülbelül 7-15%-a dolgozik olykor éjszaka is. Döntő többségük a több pénzért.

A BBC egy alaszkai mentőt, Tracy Loscart kérdezte meg, hogy milyen így dolgozni, hiszen ott nincs leállás, minden műszak 16 órás éjjel, és Loscar 17 éve csinálja.

„A családomnak jó ez a munkabeosztás, mert sok szabadnapom van, és akkor tervezhetünk közösen programokat a gyerekekkel. Persze mindennek megvan az ára: amikor elkezdem az első műszakot, akkor úgy érzem, hogy mindenre képes vagyok, meg tudnám váltani a világot. A negyedik műszak végén viszont a legszívesebben felrobbantanám az egész földgolyót. 17 éve csinálom ezt, és gyakran vagyok fáradt, olykor hullafáradt”

– nyilatkozta a mentős nő.

Címkék#műszak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!