Régészet

2020.11.14. 09:02

Tovább tart a vita a nebrai csillagkorong koráról

Vitatja egy nagy létszámú tudóscsoport, hogy a korábban feltételezettnél 1000 évvel fiatalabb lenne a híres nebrai csillagkorong, amelynek 3600 évesre becsült korát két német őstörténész kétségbe vonta.

Forrás: Shutterstock

Rupert Gebhard, a müncheni Régészeti Tartományi Gyűjtemény igazgatója, a Lajos-Miksa Egyetem professzora, valamint Rüdiger Krause, a frankfurti Goethe Egyetem történelem előtti időkkel foglalkozó professzora saját kutatási alapján szeptemberben azt állította, hogy a világ legrégebbi égboltábrázolásának tartott korong ugyan valódi, de ezer évvel fiatalabb az eddig feltételezettnél. Gebhard és Krause elismerte ugyan, hogy a korong mellett talált egyéb leletek valóban a bronzkorból származnak és 3600 évesek, de szerintük semmi sem bizonyítja, hogy a korong is erről a lelőhelyről származik, szerintük egy kontextusaiból kiszakított, a vaskorra visszavezethető tárgyról van szó.

Egy 13 fős szászországi kutatócsoport ugyanakkor pénteken publikált tanulmányában kitart amellett, hogy a világon egyedülálló lelet kora 3600 év. A szász kutatók szerint a korongot megtaláló sírrablók és egy orgazda bírósági vallomásai, valamint a tartományi műemlékvédelmi és régészeti hivatal utólagos kutatásai megerősítik, hogy az égboltábrázolás is a bronzkori lelőhelyről származik. A fellelés állítólagos helyszínén találtak a sírrablók által eldobott üvegpalackot, az általuk használt csákány nyomait, emellett a helyszínt igazolja a talaj magas arany- és rézkoncentrációja. A megtalálási hely valódiságát bizonyítja a rézkorong és a többi lelet anyagának vizsgálata, a vaskori eredet ellen szólnak más kémiai és régészeti ismeretek is mondta Harald Meller tartományi régész, a kutatók vezetője.

A Szász-Anhalt tartományban lévő Nebra városka mellett két, mára már elítélt sírrabló találta meg a csillagkorongot 1999-ben, korát a tudósok eddig 3600 évben határozták meg. Ez a világ legrégebbi, ismert égboltábrázolása. A kétkilós, 32 centiméter átmérőjű, csaknem teljesen kerek korongon több helyen aranybevonat található: a régészek feltételezése szerint azok hajót, továbbá holdat, napot és csillagokat ábrázoltak. Az eredeti korong 2008 óta a történelem előtti idők hallei múzeumában látható állandó kiállítás keretében. A lelőhely közelében Arche Nebra néven múzeumot alakítottak ki.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!