egyszerű diéta

2018.08.23. 14:12

Tényleg szüksége van mindarra, amit megeszik?

A legtöbb fogyókúra figyelmen kívül hagyja testünk egyedi igényeit, így nem csoda, hogy gyakran kudarcot vallunk velük. A „Mínusz 1 diéta” segítségével felfedezhetjük, mi az, ami valóban jólesik a testünknek, és mi az, amit talán érdemes elhagynunk.

Egyetlen szabály van: 8 héten keresztül minden egyes héten egy élelmiszerfélét kell mellőzni, a húst, a cukrot vagy épp a tejtermékeket. A feladatunk csupán annyi, hogy ez idő alatt megfigyeljük a közérzetünk alakulását. Mi az, ami változott? Kicsit jobban alszunk? Kiegyensúlyozottabb a hangulatunk? Netán veszítettünk a súlyunkból? Tanácsos naplót vezetni az észlelt változásokról, majd ennek alapján levonni a következtetéseket.

Cukor

Csoki, keksz, lekvár, mogyorókrém – ajándékozzuk el! A tea és a kávé is csak édesítés nélkül fogyasztható. A cukormentes táplálkozás során figyeljünk az összetevőkre, hiszen például a gyümölcskonzervek és az előregyártott müzlik tele vannak cukorral. Fontos tudni, hogy a cukorvariációk különböző „álnevek” mögé bújhatnak, mint szacharóz (kristálycukor), glükóz (szőlőcukor) vagy fruktóz (gyümölcscukor). A cukorpótlót tartalmazó light termékek is tiltólistán vannak, ilyen az aszpartám (E951), a szacharin (E954), a szorbit (E420) vagy a laktit (E966).

Vészhelyzet esetén: A cukor utáni sóvárgásunkat enyhíthetjük némi friss gyümölccsel vagy cukormentes müzlivel.

Nassolnivalók

Minden tilos, ami olcsón és kényelmesen beszerezhető, és általában gondolkodás nélkül kerül a kosarunkba, mint például az ivójoghurt. Ezt a hetet csak úgy lehet átvészelni, ha a napi három főétkezésen kívül nem engedünk semmilyen csábításnak. Így egy idő után képesek leszünk érzékelni, hogy milyen időszakban van igazán szükségünk táplálékra.

Vészhelyzet estén: Ha úgy érezzük, kezdünk nagyon megéhezni, igyunk egy pohár vizet.

Kávé

A kávé legfontosabb összetevője a koffein. Ez az élénkítőszer a kólában, a kakaós italokban, valamint a zöld, fekete és matéteában is megtalálható. A kávé megvonása során megfigyelheti, hogyan befolyásolja a koffein a hangulatát, megváltozik-e az alvási ciklusa, és természetesen azt is, mennyire rabja a feketének.

Vészhelyzet esetén: Az első kávé nélkül töltött nap során előfordulhat gyengébb fejfájás vagy émelygés. Igyunk minél több vizet, ez segít a közérzetünk javításában.

Tejtermékek

A tej minden formájában tabu: tejszín, joghurt, vaj, sajtok... A kapucsínó tejhabja is tiltólistán van, a fagylalt és a csokoládé szintén. Figyelni kell az olyan késztermékekre is, mint a krémlevesek. Kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy a tejmentes hét egészséges-e? Gondoljon arra, hogy az ázsiai népek szinte alig fogyasztanak tejterméket, mégis híresen jó az egészségi állapotuk.

Vészhelyzet esetén: Tehéntej helyett használhatunk kis mennyiségben növényi eredetű tejet.

Fehér liszt

Ki kell iktatni az étkezésből az összes kenyér- és gabonafélét, kivéve, ha teljes kiőrlésű termékről van szó. Ez azt jelenti, hogy búcsút inthetünk a reggeli croissant-nak vagy szendvicsnek, és természetesen hamburger, pizza, tészta nélkül kell kibírni a hetet.

Vészhelyzet esetén: Van, aki esetenként felfúvódik a teljes kiőrlésű termékektől, ilyenkor egy ánizsos-édesköményes teától megnyugszik a gyomor.

Alkohol

Sör, bor és koktél – minden tilos ebben az időszakban. Meglepő, de ez hatással lesz a testsúlyra, hiszen az alkoholfélék rengeteg cukrot tartalmaznak.

Vészhelyzet esetén: Ha nem tudjuk elképzelni az esti szórakozást ital nélkül, egy pohár alkoholmentes sör még belefér.

Hús és hal

Napokig nem fogyaszthatunk vörös és fehér húsokat, sőt halat sem. A hatás látványos, ugyanis szervezetünk megkönnyebbül, javul az emésztésünk, több energiánk lesz.

Vészhelyzet esetén: A fehérjében gazdag tofuból akár pörköltet is készíthetünk.

Adalékanyagok

Következik a tartósítószereket, aromákat, stabilizátorokat, emulgeálószereket, színezékeket, ízfokozókat és édesítőszereket tartalmazó élelmiszerek elhagyása. Megéri az erőfeszítést; igazán sokat tanulhatunk testünk ízérzékeléséről, ha ezeket kiiktatjuk legalább egy hétre.

Vészhelyzet esetén: Könnyebb úgy kizárni az adalékanyagokat, ha tudatosan csak friss nyers alapanyagokkal, sok zöldséggel, magvakkal készült ételeket főzünk és fogyasztunk.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock / MinDof

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!