változik a klíma

2018.01.18. 22:45

A tavalyi volt minden idők egyik legmelegebb éve a Földön

Legalábbis a feljegyzések kezdete, vagyis a 19. század vége óta.

(FILES) This file photo taken on May 20, 2016 shows an Indian woman walking on the parched bed of Chandola Lake with a metal pot on her head to fetch water in Ahmedabad, during drought. The last three years were the hottest on record, the United Nations weather agency said on January 18, 2018, citing fresh global data underscoring the dramatic warming of the planet. / AFP PHOTO / SAM PANTHAKY

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: SAM PANTHAKY

A tavalyi volt a második-harmadik legmelegebb év a feljegyzések 19. század végi kezdete óta – közölte csütörtökön az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A WMO adatai szerint az átlagos földfelszíni hőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtt átlagnál, a NOAA szerint a globális átlaghőmérséklet 0,84 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál.

„Az 1,1 Celsius-fokos emelkedés nyilvánvaló jele annak, hogy folytatódik az üvegházhatású gázok okozta hosszú távú klímaváltozás”

- közölte a világszervezet.

A hőmérsékleti melegrekordot 2016 tartja, amikor 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagos földfelszíni hőmérséklet az iparosodás előtti átlagnál, a 2017-es adat megegyezik a 2015. évivel.

2016-ban és 2015-ben azonban világszerte éreztette hatását a Csendes-óceán egyenlítői térségének erős felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség, így 2017 az El Nino hatása nélküli legmelegebb év volt.

A 18 legmelegebb év közül 17 a 21. században volt a feljegyzések kezdete óta

- hívták fel a figyelmet a WMO jelentésének készítői.

Az elmúlt év szélsőséges időjárási jelenségei között említették a szakemberek az Egyesült államok és a karib-tengeri térség által elszenvedett pusztító hurrikánszezont, a legkisebb tengeri jégkiterjedést az Északi-sark térségében a tél közepén és a korallzátonyok tömeges pusztulását az igen meleg tengervíz miatt.

Borítókép: Indiai nő egy kiszáradt tó medrén megy keresztül. AFP PHOTO / SAM PANTHAKY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!