Rossz ómen

2018.01.15. 11:59

A szörfözőkben háromszor több az antibiotikumoknak ellenálló baktérium

A hullámlovasok körében háromszor gyakoribb az antibiotikumoknak ellenálló baktérium, mint azok körében, akik csak úsznak, fürdőznek a tengerben – állapították meg brit kutatók.

Az Exeteri Egyetem kutatói 300 embert vizsgáltak, többségükben rendszeres szörfözőt, hogy megtudják, jobban ki vannak-e téve a tengervízben lévő baktériumoknak, köztük a hasmenést, húgyúti és légúti fertőzést és más betegségeket okozó escherichia colinak (e. coli) amiatt, hogy tízszer több tengervizet nyelnek le, mint az úszók.

Az Environmental International szakfolyóiratban közölt tanulmány szerint a szörfözők kilenc százalékának emésztőrendszerében található meg az antibiotikumoknak ellenálló e. coli, és ez több mint háromszorosan haladja meg a nem szörfözők fertőzöttségi arányát.

Az eredmény arra utal, hogy a baktérium azután is szaporodott a szörfözők szervezetében, hogy cefotaxim általánosan használt antibiotikummal kezelték őket, amelyről korábban úgy tudták, hogy elpusztítja az e. colit is.

Anne Leonard kutatásvezető szerint ez az első olyan vizsgálat, amely összefüggést állapít meg a szörfözés és az antibiotikum-rezisztens baktériumoknak a bélrendszeri megtelepedése között; az eredmény „segítheti a döntéshozókat abban, hogy tisztább környezetet teremtsenek a vízi sportokhoz”.

Az ENSZ nemrég a világ egyik legaggasztóbb új környezeti jelenségének nevezte az antibiotikum-rezisztencia terjedését. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett, hogy eljöhet egy olyan világ, amelyben az antibiotikumok többé nem lesznek képesek legyőzni egyszerű, korábban könnyen gyógyítható bakteriális fertőzéseket, mint amilyen a tüdőgyulladás, a tébécé, a vérmérgezés, a gonorrhea vagy az étel és víz útján terjedő betegségek.

Egy brit kormányjelentés szerint 2050-re három másodpercenként halhat bele ember antibiotikumoknak ellenálló fertőzésekbe, ha a jelenlegi tendenciák változatlanul folytatódnak.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!