Nem áll meg

2019.04.19. 20:55

Százhat évesen visszavonult, majd újrakezdte a versenyzést a bringás

Robert Marchand nem hallgat az orvosokra, kerékpározik tovább. Pedig novemberben ünnepelte a 107. születésnapját. Az egykori kiváló francia kerékpározó úgy véli, az ember akkor öregszik meg, amikor megáll, és felhagy az aktív élettel.

107-year-old French cyclist Robert Marchand (R) rides his bike to celebrate his birthday on November 26, 2018 around Privas, southern France. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: JEFF PACHOUD

Az egykori tűzoltó és favágó, aki élt Venezuelában és Kanadában is, nagyon jó bringásnak számított, 1946-ban hetedik lett a Nemzetek Nagydíján – olvasható a csupasport.hu szabadidős portálon. Aztán visszavonult a kerékpározástól, de 67 évesen újra nyeregbe pattant. Számos korosztályos világcsúcsot tart, 105 évesen például az egyórás kerékpározás új korosztályos rekordjának örülhetett: bő 22 és fél kilométert tekert a 60 perc alatt. Akkor azt nyilatkozta, ment volna több is, ha látja az utolsó tíz percet jelző táblát.

A 106. születésnapja után orvosi javaslatra megint visszavonult, de aztán nem bírta sokáig tekerés nélkül, tavaly tavasszal elindult egy 4000 méteres versenyen, ugyanabban a stadionban, ahol már felállított egy világrekordot.

Néhány hónappal később, tavaly ősszel, a 107. születésnapján megint nyeregbe pattant egy versenyen, 20 kilométert tekert Ardéche-ben.

A hosszú élet titkát elég röviden összefoglalta: sok zöldség és gyümölcs, kevés ennivaló, még kevesebb hús, annál is kevesebb kávé, és mindennap egyórányi tekerés a kerékpáron.

Borítókép: Robert Marchand (j) 2018 novemberébe, a 107. születésnapján teker a dél-franciaországi Privas közelében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!