öko

2021.05.20. 14:17

Romániából szerves anyag és hulladék jön az áradó Szamoson

Az OVF munkatársai hajókkal részlegesen elzárták a folyómedret, az így feltorlódott és partra terelt uszadékot pedig a nap 24 órájában folyamatosan távolítják el a vízből.

Olcsva, 2020. június 27. A Felsõ-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai a Szamos áradásával Romániából érkezett kommunális hulladék és a természetes uszadék szétválogatásán a folyó partján kialakított kármentesítõ helyen, Olcsván 2020. június 26-án. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről hulladékot és nagyobb mennyiségű szerves anyagot sodor magával, ezért ismét munkába állt a vízügy hulladékmentesítő géplánca, ezúttal a Szamos menti Olcsván – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön.

Azt írták, az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében kisebb árhullámok indultak el a Felső-Tisza külföldi vízgyűjtőjén. A helyszíni megfigyelések és az erre a célra kiépített képei azt mutatták, hogy az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről hulladékot és nagyobb mennyiségű szerves anyagot, például faágakat sodor magával, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szerdán délután 2 órától elrendelte a legmagasabb, harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget a Szamos olcsvai kármentesítő helyére – tették hozzá.

Az OVF munkatársai hajókkal részlegesen elzárták a folyómedret, az így feltorlódott és partra terelt uszadékot pedig a nap 24 órájában folyamatosan távolítják el a vízből, majd újrahasznosításra szelektálják. Csütörtök reggel már percenként 100-120 műanyag palack érkezett a folyón. A tájékoztatás szerint eddig mintegy 12 köbméter hulladéktól tisztították meg a Szamost. Az OVF közlése szerint a 2019-ben kifejlesztett munkagépláncot már hetedik alkalommal használják.

Tudatták azt is, hogy az előrejelzések szerint a Felső-Tiszán az elkövetkező napokban csak kisebb áradás várható, ezért ukrán területről nem számítanak hulladék érkezésére.

Kamerás vízminőségi riasztórendszerrel és a gátőrökkel folyamatosan figyelik a folyókon érkező szennyezés intenzitását. A munkagéplánc pedig mindaddig dolgozik az érintett szakaszon, amíg a PET-palackkal kevert uszadékot észlelik a Szamoson – közölte az OVF.

Borítókép: A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai a Szamos áradásával Romániából érkezett kommunális hulladék és a természetes uszadék szétválogatásán a folyó partján kialakított kármentesítő helyen, Olcsván 2020. június 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!