megoldásra vár

2020.12.26. 10:00

Őshonos fajokat veszélyeztetnek az észak-ausztráliai bivalyok

A populáció létszáma már 187 ezerre emelkedett.

Forrás: Shutterstock

Ausztrália Északi területén (NT) annyira megnőtt a bivalypopuláció, hogy szakérők szerint ez már veszélyezteti az őshonos fajokat.

A térség természeti erőforrásait kezelő intézmény (TNRM) által végzett felmérés szerint az Északi területen vadon élő bivalyok száma 26 ezerrel, azaz 17 százalékkal nőtt az elmúlt 12 hónapban, és ezzel a populáció létszáma már 187 ezerre emelkedett.

Egyre több földtulajdonos dönt úgy, hogy nem öli le a vadon élő bivalyokat, inkább megpróbál üzleti hasznot húzni belőlük, a bivalyhúsexport fellendülésében reménykedve.

Susanne Casanova agrártudós, a TNRM-projekt tisztviselője kiemelte, hogy a bivalyállomány hosszú ideje növekszik, és úgy tűnik, már nem lehet lépést tartani ezzel, így kezelhetetlenné válik a probléma.

A vadonélő bivalyok populációja 2014 óta nő, amikor az őslakos földtulajdonosok inkább megtartani kezdték az állományt, mivel az állatok tömeges leölése légi úton túl sokba került számukra.

Idén az Északi területről kilencezer bivalyt exportáltak Délkelet-Ázsiába, és mintegy 6000 példányt vágtak le Ausztráliában. Casanova szerint azonban az ágazat nem tud lépést tartani a faj természetes szaporodási rátájával.

A vadonélő bivalyok komoly veszélyt jelentenek az őshonos állatfajokra, mert nagy károkat okoznak a természetes vízgyűjtő gödrökben, mocsarakban és más élőhelyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!