Szitizen

2017.07.18. 16:15

Óriási hajón is bulizhatsz idén a Szigeten

25. alkalommal indulnak az emberek hosszú, tömött sorokban a Hajógyári-sziget felé, hogy aztán egy hétre magunk mögött hagyjuk a szürke hétköznapokat és egy valószerűtlenül színes világba csöppenjünk. A „Szabadság Szigetén” bár nagyon sok minden megnőtt és megváltozott, még mindig érvényesek az 1993-ban meghirdetett szlogenek: „itt mindent szabad, de semmit nem muszáj”, mert idén is „kell egy hét együttlét” augusztus 9-16 között.

A Sziget hatalmas utat járt be az elmúlt 24 évben, amely egy baráti társaság egyhetes zenés piknikjéből alakult. Mára Európa kétszer is legjobbnak választott nagyfesztiválja, a legnagyobb presztízsű fesztiválelismerés, a European Festival Award „legjobb zenei felhozatal” díjának tulajdonosa és a 2016-os fesztivál megkapta a „nemzetközi fellépők kedvenc fesztiválja” díját is – emlékeztet a Sziget sajtófőnöke által jegyzett, a Mediaworks Online szerkesztőségéhez eljuttatott közlemény. Ebből egyebek között az is kiderül, hogy ez a rendezvény az évek során felrajzolta Budapestet a nemzetközi fesztiváltérképre, és az is, hogy ez az esemény mennyit tett a világzene népszerűsítéséért – hiszen a műfaj valamennyi kiválósága fellépett már. Olyan eseménnyé nőtte ki magát, ahol nem csupán a zenére fókuszálnak, fontos a tradíciók őrzése is, tehát például a Hungarikum falu az idén sem marad el. A fesztiválra érkező külföldiek így ízelítőt kapnak magyar hagyományból, virtusból és persze ételből-italból. De a fő attrakció talán – persze a jobbnál jobb bandákon és az „úszó szigeten” kívül -, hogy ráadásul számtalan olyan program várja az érdeklődőket, amelyek a botfülűeket is könnyen „állandó szigetelővé” tehetik. Lássuk, melyek ezek!

Sziget Beach – Cökxpôn Chill Garden

Cökxpôn Chill Garden a Sziget egyedülálló non-stop programhelyszíne, amelynek alkotói végigkísérik a fesztiválozókat az ébredezés pillanatától, a napsütötte délutánon át a holdfényes éjszakába, igazi közösségi élménnyé varázsolva az együtt töltött időt. Panorámás folyópartján színes, óriás csillagdekorációk árnyékában, mesés fényekkel és mámoros illatokkal elvarázsolt chill out kertben heverészhet, chai teát szürcsölgetve, vagy éppen puha szőnyegen táncolhat bárki a felkelő nap sugaraiban.

Apéro Camping – Minden, ami francia

A francia életérzést közvetítő APÉRO CAMPING nevét lakói adták, akik nemcsak az emelt szintű szolgáltatásokat (wi-fi, csomagmegőrző, biztonsági szolgálat, francia nyelvű recepció, takarítás 0-24 órában) és a francia nyelvű kommunikációt értékelik, hanem a közösségteremtő játékos animációkat, a sportversenyeket és az ingyenes lehetőségeket (fodrászat, sminkes, masszázs) is. Mindeközben a nagyközönség is élvezheti a fesztivál egyetlen, a francia konyha legfontosabb elemeit felvonultató Restro bár-étterem kínálatát.

Nagy Utcaszínház – LATALAYA 

A Nagy Utcaszínház különleges, kifejezetten a Szigetre készült műsorral kedveskedik az idén. Két ország kiváló művészei, a francia Collectif Arbuste és az argentin/spanyol Aerial Jockey Strada tagjai dolgoznak azon, hogy kifejezetten látványos és emlékezetes előadással kápráztassák el a látogatókat. A közös produkció két különálló show, a Collectif Arbuste INSTRUMENTARIUM nevű műsorának, valamint a barcelonai csapat ETERFEEL című előadásának ötvözete, amely futurisztikus hangulatával egyenesen a jövőbe repít.

Cirque du Sziget – Cirkuszolás

Az egyre növekvő érdeklődés kiszolgálására idén a Cirque du Sziget szervezői már egy majd’ 1000 főt befogadni képes sátrat állítottak fel a szabadtéri színpad mellett, és a fesztivál fennállásának 25. évfordulója alkalmából az eddigieknél is sokszínűbb és nemzetközibb program állt össze.

Papageno Klasszikus, Opera és Jazz Színpad

Kodály Zoltán halálának 50. és születésének 135. évfordulója nemcsak idehaza, hanem az egész világon ünnep – az ő tiszteletére mind az öt napon kórusok nyitják a programot. Az idei év több szempontból is jubileuminak számít a Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon: 15 éve van önálló klasszikus zenei színpad, azon pedig ötödik éve vendégei a helyszínnek az Operaház művészei.

Múzeumi Negyed – Éjszaka is látható

A 2008-ban létrehozott Múzeumi Negyed, a legnagyobb és legérdekesebb budapesti és magyarországi múzeumok interaktív bemutatkozásának helyszíne, a részvevő intézmények aktuális kiállításai kedvezményes, félárú jeggyel látogathatóak a sértetlen Sziget, valamint CITYPASS karszalaggal érkezőknek.

#SzigetMozi/ Magyar filmek fókuszban

A Filmalap idén rekordszámú, azaz 23 magyar alkotást vetít a légkondicionált vetítősátorban, a külföldi látogatókra gondolva angol felirattal. Egyebek között a Berlinale Arany Medve díjas Testről és lélekről, az elmúlt évek legnagyobb közönségsikere, a Kincsem, a legfrissebbek közül pedig a Brazilok című vígjáték.

ArtZone – Ingyenes Workshop

Az ARTZONE 2017-ben már a Sziget jól ismert és egyik legkedveltebb nappali helyszíneként tér vissza. A kreativitásnak és képzőművészetnek dedikált helyszín olyan workshopokkal várja a látogatókat, melyek segítségével a szigetlakók közel kerülhetnek a gyermeki boldogság érzéséhez az alkotás és a kreatív energia felszabadítása által. A nagy sikerre való tekintettel a koncepció nem változott, idén is művészeti iskolák, művészeti csoportok és trendi dizájnerek segítségével adózhatnak kreativitásunknak a Szitizenek az ArtZone-ban. A képzőművészeti élmény egyik fő felelőse az idén a GODOT Galéria – a Kapusátor kiállító termében a Galéria művészeinek alkotásaiból, a “Boldogság” témájára készült válogatás kiállítás lesz látható. Az Artlocator Magazin és a Deák 17 Galéria közösen dolgozta ki programját: a Creative Lab-ben újrahasznosítható anyagok széles választékával, eszközökkel és kreatív segítőkkel olyan „labort” alakítanak ki, ahol a látogatók saját maguk fejleszthetik ki termékeiket. A Szitizeneknek lehetőségük lesz saját készítésű flip-flop papucsot alkotni és üzeneteket hagyni az interaktív Pixel Postit falon. A Kisképző régi és jelenlegi diákjai képzőművészeti workshoppal várják a Sziget látogatóit, idén először a “ Nagyképző” azaz a Magyar Képzőművészeti Egyetem is megjelenik az ArtZone-ban. Minden workshop ingyenes!

Pentalum – Luminárium

A Luminárium alámerülés egy színes álomvilágba, ahol a főszerep a látogatóé, és a részben-fényáteresztő falakon átszűrődő pszichedelikus fényeké, színorgiáé. Legtöbbünk fényérzékelése akkor volt utoljára kitéve ilyen élménynek, amikor anyánk a gyerekágyban felénk lógatott egy színes izét, hogy abbahagyjuk az üvöltést. Érdekes módon, itt bent tényleg elhallgatnak az emberek…

Sport TV Sport Zone

Már tizenhét éve folyamatosan biztosítják a Sziget látogatóinak a Sporthelyszínen a változatos sportolás lehetőségét. A helyszín szervezői szeretnék közelebb hozni a közösségi mozgás élményét, ezért naponta több órányi nyilvános edzéssel (streetworkout, TRX, stb.) készülünk a látogatók számára a megszokott sportolási lehetőségeken kívül.

Hajó, ha nem jó, de jó! – Szigethajó 

A Sziget még 25 év után is képes meglepetést okozni – és ehhez nem is mindig kellenek világsztárok. Az idén negyedszázados fesztivál ezen a nyáron vízre teszi a Sziget 25 Cruisint, Budapest legmenőbb hajós buliját augusztus 9. és 13. között. A Sziget 25 Cruisin borítékolhatóan az egyik legizgalmasabb Sziget helyszín lesz az idén, hiszen maga is olyan, mint egy folyamatosan mozgásban lévő Sziget. A hajón elsősorban a tánc dominál, vagy nevezhetjük táncos városnézésnek is , hiszen a történelmi panorámán túl a modern és pezsgő Budapestben is gyönyörködhetsz, a Parlamenttel, a MüPával, a Bálnával vagy éppen a Citadellával a háttérben.

Címkék#Világzene

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!