szubjektív műfaj

2019.06.27. 11:36

Olvasóink a saját véleményük alapján döntenek a szépségről

Hiába a szakmai zsűri, a különböző szempontok, az emberek döntő többsége a saját ízlésére hallgat, ha szépségről van szó – derül ki legutóbbi szavazásunk eredménye alapján.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A szépség szubjektív – szoktuk mondani. És hogy mennyire az, bebizonyosodott immár sokadjára: e heti szavazásunk alkalmával arra kerestük a választ, kinek a véleményét vesszük figyelembe, amikor arról hozunk döntést, ki képviselje egy éven át Magyarországot itthon és külföldön egyaránt.

A Miss World a világ legnépszerűbb és legnézettebb szépségversenye, több mint 140 országban van jelen. Nem csoda hát, hogy minden országban hatalmas érdeklődés kíséri. A hazai megmérettetés döntője múlt hét vasárnap volt, a Duna TV és a Duna World is élőben közvetítette.

Több százan jelentkeztek a versenyre, ám végül tizenhatan kerültek a döntőbe. Közülük választotta ki a zsűri az est végén Nagypál Krisztinát, akinek a fejére a tavalyi szépségkirálynő, Szarvas Andrea tette fel a koronát. A második udvarhölgy Csonka Rebeka, az első udvarhölgy Gaál Tímea lett. Csonka Rebeka elnyerte A legszebb mosoly címet is, a közönségdíjat pedig Lakatos Lilla érdemelte ki.

A döntő egész ideje alatt lehetett szavazni a hölgyekre, egy ország véleményezte otthon, a TV előtt ülve a versenyzőket.

" />

 

És hát, tudjuk, milyen az, amikor egymást próbáljuk különböző érvekkel meggyőzni. De vajon meg lehet-e bárkit is győzni egy annyira szubjektív kérdésben, mint például egy szépségverseny? Befolyásolhat-e valakit a szakmai zsűri, plasztikai sebészek, a közönség vagy bárki más véleménye?

Azt a kérdést tettük fel olvasóinknak, kinek a véleményére ad jobban egy szépségkirálynő-választásnál.

Egyértelmű választ kaptunk:

Olvasóink 57 százaléka – több mint a fele – kizárólag magára hallgat, ha szépségről van szó.

De gustibus non est disputandum – tartja a latin mondás, vagyis, ízlésről nem lehet vitatkozni. Ezúttal is bebizonyosodott: az, hogy kinek mi a szép és azt mi alapján ítéli meg, teljesen szubjektív dolog. Természetes, hogy minden kornak megvannak a maga szépségideáljai, amelyek egy része érthető

" />

más esetben nem győzünk csodálkozni rajtuk.

" />

De divat, szépségideál, szokás ide vagy oda, az emberek nagy része még mindig a saját szemének hisz, és ez talán így is van rendben.

Olvasóink 24 százaléka ugyanakkor figyelembe veszi a többi, hozzá hasonló ember véleményét is. Ők arra szavaztak, hogy a közönség véleménye befolyásolhatja őket.

És ha már vélemény: a szépségiparban fontos szerep jut a plasztikai sebészetnek, ez nem titok. Ők azok, akik talán a leginkább értenek a test arányaihoz, olyan szemmel nézik a versenyzőket, amelyekre az átlagember nem is gondol. Ennek ellenére

mindössze olvasóink 13 százaléka voksolt amellett, hogy a plasztikai sebészek véleményére hallgat.

A fentiek bizonyos szempontból érthetők. Ami viszont meglepő volt a szavazás során, hogy kiderült:

a szakmai zsűri véleményére adnak a legkevesebben, olvasóink mindössze 6 százaléka érzi úgy, hogy az ítészek szempontjai lényegesebbek az övénél.

Érdekes, hogy ennek mi lehet az oka. Talán az, hogy a szakmai zsűri tagjai is éppoly emberek, mint a közönség többi része. A másik felvetés szerint a szépségverseny megítéléséhez nem szükségesek olyan szempontok, amelyek alapján pontosan lehetne dönteni, amelyekhez viszonyulva nem lenne további kérdés. Hiszen, a tények makacs dolgok, így például, egy sportversenyen a sportág szabályi szerint dől el, ki a győztes. A szépségverseny azonban még mindig inkább szórakozás, mint küzdelem, a nézőknek mindenképp.

A lényeg azonban az, hogy Magyarország döntött: Nagypál Krisztinát választotta hazánk szépének. Ezúton is gratulálunk a királynőnek és sok sikert kívánunk neki a világversenyhez!

Kinek a véleményére ad jobban egy szépségkirálynő-választásnál?

A szakmai zsűriére. 6%

Csakis a magaméra! 57%

A plasztikai sebészekére. 13%

A közönségére. 24%

Borítókép: Magyarország Szépe 2019-ben Nagypál Krisztina

Forrás: MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!