ítéletidő a hegyen

2018.07.02. 19:52

Nehéz helyzetbe kerültek a magyar hegymászók

Az állandó lavinaveszély és a folyamatos havazás miatt napokig a Karakorum alaptáborában vesztegelt Klein Dávid és Suhajda Szilárd.

Forrás: www.kalifa.hu

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Gasherbrum I és II nehéz helyzetbe került, ítéletidő telepedett a Karakorum hegyvonulatára, a szakadatlan havazás miatt folyamatosak voltak a hócsuszamlások, minden hegymászó az alaptáborba kényszerült. A Klein Dávid és Suhajda Szilárd mellett szintén a Gasherbrum alaptáborában lévő svéd expedíció feladta, levonulnak a hegyről.

„5 percenként halljuk, hogy gigászi lavinák mondanak búcsút a környező hegyoldalaknak. Látni, nem látjuk őket, de a dübörgésük fenséges és rettenetes.”

– írta Klein Dávid június 27-i beszámolójában.

Ő és Suhajda Szilárd június 23-án értek fel az 1-es tábor 5900 méteres magasságába és ott elhelyezték a sátrukat. Az alaptábor és az 1-es tábor között húzódó, erősen felszabdalt Gasherbrum gleccseren nem volt könnyű utat nyitni, a lengyel-német expedíciónak 3 sikertelen próbálkozása is volt, míg a magyarokkal kiegészülve végül fel tudtak jutni az első magaslati táborig.

A kemény munkával kiépített útvonalat azonban feltehetően maga alá temette a napokig halmozódó hótömeg, így az alapoktól kell kezdeni a munkát. Mivel a felsőbb régiókban 1 méteresre is duzzadhatott a friss hóréteg, a legjobb esetben is keresni kell majd az ott elhelyezett sátort, ami könnyen lehet, hogy a nagy súly alatt összeroppant.

Ítéletidő telepedett a Karakorum hegyvonulatára
Fotó: www.kalifa.hu

Úgy tűnik, hogy július 1-én végre elfogadható mászóidő váltotta a folyamatos havazást, bár az előrejelzések szerint a stabilan havazásmentes időre még a hét második feléig kell várni. Néhány napot még az alaptáborban töltenek majd a magyar fiúk.

Az elsején érkezett olasz expedíció két tagja, Mario Vielmo és Giampaolo Corona indultak az 1-es tábor felé. Ha sikerül elérniük és egy éjszakát ezen a magasságon eltölteni, akkor Klein Dávid és Suhajda Szilárd akklimatizációs szintjére kerülnek. Így megnyílna a lehetőség, hogy a további szakaszokon már együtt másszanak a 8080 méteres Gasherbrum I csúcsa felé.

Suhajda Szilárd június 7-én indult el Magyarországról, hogy első magyarként mássza meg egy expedíció keretén belül, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül a 8080 méteres Gasherbrum I-t (Hidden Peak) és a 8035 méteres Gasherbrum II-t.

Klein Dávid célja, hogy oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül mássza meg a Hidden Peaket, a GII-re azonban nem tart már Szilárddal, hiszen annak csúcsát 2003-ban sikeresen elérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!