hiányosságok

2017.10.12. 16:33

A Nébih utánajárt, mi van a halrudacskákban (videó)

Összesen 30 különböző halrudacskát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A konyhakész termékeket hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatoknak is alávetették a szakemberek. Laboratóriumban megmérték – többek közt – a halrudak fehérje- és sótartalmát, valamint a nehézfém szennyezők előfordulását.

A halrudak a kisebb gyermekek körében is nagy népszerűségnek örvendenek, így a Nébih legújabb Szupermenta terméktesztjén most kiemelt figyelmet szentelt ennek az élelmiszercsoportnak. A gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskákon minőségi és biztonsági vizsgálatokat egyaránt végeztek a hivatal munkatársai. A 30 termék fehérje- és sótartalma mellett megmérték a nehézfém szennyezők előfordulását is. Elvégezték továbbá a halfajok azonosítását és ezúttal sem maradt el a termékek jelölésének ellenőrzése sem.

A nehézfém tartalom egyik halrudacska esetében sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek. Két termék esetében azonban a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat. A jelöléssel további problémák is akadtak.

A halrudak esetében lényeges tulajdonság, hogy milyen hal-alapanyagból állítják elő. A termékek nagyobb részét halfiléből készítik, de sok olyan termék is található a piaci kínálatban, amelyek alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ha a halrudacska nem filé alapanyagból készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell a termék megnevezésében. Súlyos hibának számított, ha ez a megnevezés nem megfelelő vagy hiányos volt.

Kisebb hiányosságnak számítottak a tápértékjelöléssel és az adalékanyagok pontatlan megjelenítésével kapcsolatos eltérések.

A halfaj feltüntetése a halat összetevőként tartalmazó, feldolgozott termékek esetében nem kötelező, a vizsgált 30 halrudacska többségénél mégis szerepeltették. A szakemberek 13 terméknél tudták elvégezni a fajazonossági vizsgálatot és egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között.

A csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tőkehal” (Merluccius gayi) helyett a laboratóriumi vizsgálat „észak-csendes-óceáni hekk” (Merluccius productus) halfilé tartalmat állapított meg.

Mind a 30 vizsgált halrudacska biztonságosnak bizonyult, de az egyéb hiányosságok miatt összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. 3 esetben a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a Nébih, és kötelezi a hibák kijavítására. Főként a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül. A bírságok várható összege összesen 600.000 Ft lesz.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is laikus és szakértő kóstolók vettek részt, akik a termékek ízét, állományát, illatát, valamint külső megjelenését értékelték. A pontszámok alapján első helyen a COOP halfilérudak, másodikként a Tesco halrudak, míg harmadik helyen a Gran Mare halrudacskák elnevezésű termék végzett.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán.

Borítókép: GiorgioMagini / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!