egészség

2017.11.03. 17:50

Ne szoktassuk rá a gyereket az édességre!

Inkább még idejében változtassunk szokásainkon.

Az első életévek meghatározóak az étkezési szokások kialakulásában: minél később ismerkedik meg a gyermek a finomított cukorral, annál kevésbé igényli majd. A szakemberek azt javasolják, kétéves korig lehetőleg kerüljék a szülők a cukor használatát, ne kínálják a kicsiket cukrozott üdítőkkel, szörpökkel, édességekkel. Mesterséges édesítőszereket sem javasolt alkalmazni! – írja a Mindmegette.

Ha a gyerek a kevésbé édes ízekhez szokik hozzá, később sem fogja igényelni egészségtelen mértékben a cukrot. Például fölösleges édesíteni a gyümölcsteákat, és az otthon készült süteménybe sem kell annyi cukrot tenni, amennyit a recept előír – kevesebbel elkészítve is jó ízű lesz. Egyesztendős kortól viszont már egy kevés mézet lehet alkalmazni édesítőként.

Ha a családban, baráti körünkben ajándékot kell vinnünk egy gyereknek, csokoládé helyett örvendeztessük meg hasznos finomságokkal vagy más holmikkal. Jó ötlet például a házi diákcsemege – aszalt gyümölcsök, mandula és mogyoró keveréke csinos zacskókba töltve -, egy üveg házi szörp vagy frissen préselt gyümölcslé.

Vihetünk persze kesztyűsbábot, állatfigurákat, kislányoknak ékszereket tarka fagyöngyökből, színes ceruzát vagy festéket, esetleg apró kiegészítőket meglévő játékokhoz, pl. babaruhákat, edénykéket. Mindig sikert arathatunk képeskönyvvel, kisautókkal és babákkal, színes-vicces gyerekzoknival vagy hajpánttal, hajgumival.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!