Szaharai por

2018.04.16. 17:15

Ne most mossunk ablakot!

A légkör ugyanis szaharai port tartalmaz, amely az esővel leesik, és porossá teszi az ablakokat, autókat.

Air pollution hangs in the air lowering visibility in London, on April 2, 2014. Saharan dust mixed with pollution from Europe and the UK has blanketed a large area of the country, raising air pollution levels to dangerous levels.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Leon Neal

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook oldalán arról írt, hogy vasárnap este érkezett a poros-homokos légtömeg első hulláma, ami a keddi nap végéig az ország felett is marad, sőt, a homok koncentrációja kissé tovább nőhet. Kedden a nap végén egy hidegfront érkezik, amely szerdára okoz légtömeg-váltást, és ennélfogva a levegő „tisztulását”.

Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-nek elmondta: évente többször is előfordul, hogy Közép-Európát is eléri a közép-afrikai légáramlat. Ez most azért látványosabb, mert a szaharai homok és por az esővel is keveredve láthatóbb nyomot hagy. Kérdésre válaszolva kiemelte: ez a por az emberi szervezetre nem jelent nagyobb veszélyt, mint például a normál városi levegő.

Borítókép: A szaharai por az Egyesült Királyság nagy területét lefedte, a levegőszennyezés szintjét pedig veszélyes szintre kellett emelni.

Forrás: AFP/Leon Neal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!