kertészeti tippek

2019.04.08. 15:00

Most frissítse fel a gyepet!

Ahhoz, hogy később szépen zöldelljen a fű, tavasszal kell kezelésbe venni.

Forrás: Shutterstock

A gyep állapota döntően befolyásolja kertünk hangulatát. Sűrű pázsitnak azonban csak akkor örülhetünk, ha tavasszal nem mulasztjuk el a különösen fontos gyepápolást – olvasható a Mediaworks megyei lapjainak Otthon vagyok című mellékletében. Lombseprűvel gyűjtsük össze a lehullott leveleket és gallyakat, hogy a fű gyorsabban felszáradjon a tavaszi esőzések után, és csökkenjen a bepenészedés veszélye. Ezután számoljuk fel a tél folyamán elhalt növényi részekből, fűnyesedékből és mohából összeállt réteget, ami nem engedi a talajba szivárogni a létfontosságú vizet és tápanyagokat, továbbá kiváló melegágya a kórokozóknak.

A gyepszellőztetéshez ásóvillát, lábbelire erősíthető taposótalpat, szöges hengert is használhatunk, de a legjobb az elektromos gyepszellőztető, amelynek éles pengéit tavasszal 2-3 mm-es mélységre állítsuk be, hogy ne sértsék meg a fűszálak érzékeny gyökereit. Az első nyírást megélezett, 4 cm magasra állított késsel végezzük el, hogy csak a sarjak csúcsát nyisszantsuk le! Későbbi nyírások alkalmával mindig a levélhossz harmadát ajánlott egyszerre eltávolítani.

Szépítő fűpótlás

Füvesítésre a kora ősz vagy a már fagymentes, enyhe tavasz a legmegfelelőbb időszak. A felásott felületen terítsen el egy réteg tápanyagokban gazdag talajt, egyengesse el gereblyével, és tömörítse hengerrel, döngölővel vagy taposással. Finom pázsithoz 2,5–3 kilogramm, gyorsan növő, strapabíró gyephez 1,5 kilogramm magot számítson minden 100 négyzetméterre.

Fűmagválasztó

A gyep rendeltetése mellett legyen tekintettel a füvesítendő terület elhelyezkedésére és a talaj minőségére is.

Pázsit – Rendszeres törődést kívánó, nagyobb, egybefüggő felületre a finom fűfajták alkalmasak.

Gyep – A kevés gondozást igénylő területre nagy tűrőképességű fűfélék valók.

Virágos gyepek – Látványos talajtakarók, de árt nekik a járkálás.

A magot finoman gereblyézze a földbe, hogy megvédje a madaraktól és a széltől, végül vetés után rögtön öntözze meg a területet permetezőre állított locsolóval. Egy-két hét múlva kibújnak az első fűszálak, de hónapokba telik, mire a gyep kellően megerősödik.

A „kész fű” már néhány nap múlva használatba vehető, de éppen emiatt jóval drágább is. Előzőleg itt is elő kell készíteni a talajt, és az indítótrágyázás sem maradhat el. A gyepszőnyeget csak a szükséges előkészületek elvégzése után rendelje meg, mert feltekert állapotban csak rövid ideig tárolható. Egy tekercs általában 1 négyzetméterre elegendő.

Előfordulhat, hogy a gyep a hó alatt vagy más kedvezőtlen körülmények miatt helyenként kipusztult. A foltszerű hiányok pótlására vessünk a gereblyével fellazított földbe felújító magkeveréket (14–20 g/m²), vagy használjunk gyeptéglát.

Fotó: pixabay

Tápláló gondoskodás

A tápanyagokkal megfelelően ellátott gyep élénkzöld, jól terhelhető, és sűrűsége miatt kevésbé engedi megtelepedni a gyomokat. A pázsit meghálálja, ha március végétől őszig rendszeresen kap gyeptrágyát. A hosszú hatású kombinált készítmények a növekedést serkentő tápanyagok mellett gyomirtót is tartalmaznak.

Moha ellen hatásosak a lassan lebomló, mohacsökkentő gyeptrágyák. A granulátumokat kézi szóróval vagy szórókocsival, a vízben oldódó koncentrátumokat rózsás locsolókannával lehet egyenletesen kijuttatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!