Megelőzés és kezelés

2018.07.26. 08:02

Mit kell tudni a felfázásról?

A hólyaghurutos megbetegedéseket valóban okozhatja a hideg és az alulról történő felfázás is, az esetek túlnyomó részét mégis baktériumok idézik elő, illetve olyan kórokozók, amelyek a végbélnyílás felől indulva jutnak a húgycső közelébe.

Ezért is olyan fontos, hogy vizelés és székelés után egyaránt elölről hátrafelé haladva töröljük meg a hüvely- vagy a végbélnyílást – figyelmeztet a Vasárnap Reggel legutóbbi száma. Ha az immunrendszer valami miatt nem működik megfelelően, a kórokozók a nőknél eleve rövidebb húgycsövön keresztül könnyedén feljutnak a húgyhólyagba, ahol aztán elszaporodnak. Ekkor alakul ki a hólyaghurut.

Mik a tünetei?

Gyakori, fájdalmas vizelés, csípő érzés a húgycsőben vagy annak nyílásánál. Gyakori, hogy a vizelet nem tud teljesen kiürülni, és emiatt a beteg állandó vizelési ingert érez. Akár véres vizelet ürítése is előfordulhat. Vannak, akik kifejezetten gyakran fáznak fel. Kevesen tudják ugyanis, hogy a felfázásra való hajlam is öröklődik!

Hogyan kezelhető?

  • Sok-sok folyadék és valamilyen hólyagtisztító tea fogyasztásával átmoshatja a húgyutakat, így a baktériumok nem tudnak majd megtelepedni.
  • A tőzegáfonya-tartalmú italok fogyasztása is segíthet a tünetek megelőzésében, illetve megszüntetésében.
  • Strandoláskor a vizes fürdőruhát cserélje szárazra.
  • Nagyon fontos az immunrendszer erősítése és a vitamindús táplálkozás.
  • Ha a panaszok nem múlnak, az orvos antibiotikumot ír fel, amit gyakran a partnernek is szednie kell.
  • Borítókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!