Egészség

2017.07.10. 14:24

Miről árulkodik a nyelvünk?

Testünk egyik legkisebb szerve, mégis több fontos funkciót lát el: általa beszélünk, nyelünk, ízlelünk. Emellett pedig egészségi állapotunkról is hírt ad.

A nyugati orvoslásban a nyelvdiagnosztika nem terjedt el, a hagyományos kínai gyógyászatban azonban a nyelv is reflexzóna, akárcsak a talp, a kéz és a fül, azaz ezen is „leképeződik” az összes fontos szerv – olvasható a Fanny magazinban.

Egy tapasztalt szakember a nyelv alapos tanulmányozása után képes következtetni arra, hol bomlott meg az egyensúly a szervezetben.

Szín és forma

Az egészséges nyelv halványpiros, kissé nedves, kevés lepedék van rajta, mozgékony, hajlékony.

A merev, elszíneződött nyelv már a szervezet energia-egyensúly zavarára enged következtetni.

A sötét, szinte fekete nyelv tüdő-, máj-, lép- vagy veseelváltozásokra utal, az erős lepedékesség hátterében pedig emésztőszervi problémák állhatnak.

A színén és bevonatán túl már magának a nyelvnek az alakja is jelzésértékű: normálisnak a kissé hegyes, nem túl lekerekített alak számít, a duzzadt, megnagyobbodott nyelv valamilyen rendellenességre utal.

A nyelv elváltozásai sokfélék lehetnek. A fájdalom például tápanyaghiányt, a megduzzadása pajzsmirigybetegséget, míg nedves vagy túl száraz állapota a szervezet vízháztartásának felborulását jelzi.

Az egészségmegőrzéshez minden héten hasznos tanácsokat kaphat a szerdánként megjelenő Fanny magazinban, keresse az újságárusoknál vagy a lapcentrum.hu oldalán!

Címkék#nyelv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!