higiénia

2018.07.28. 13:09

Milyen gyakran kell cserélni a mosogatószivacsot?

Sokkal, de sokkal gyakrabban, mint gondolná.

Mosogatás után az első dolga forró vízzel és tisztítószerrel átmosni a szivacsot, hogy fertőtlenítsen? Ez sajnos semmit nem segít. A Science Reports friss tanulmányából ugyanis kiderült, hogy az egyetlen módja annak, hogy eltávolítsa a szivacsról a bacikat az az, ha kidobja a kukába. A kutatók ugyanis összehasonlították a forró vízzel tisztított és az egyáltalán nem tisztított szivacsokat, és mindegyiken ugyanannyi baktériumot találtak – írja a Mindmegette.

" />

A mosogatószivacsot így érdemes legalább hetente egyszer lecserélni, hosszabb idő után ugyanis több baktérium lehet rajta, mint egy átlagos vécékagylóban – hiába tisztítja rendszeresen. Ha hetekig ugyanazt a szivacsot használja, olyan bacikat juttathat a szervezetbe, amik komoly betegségeket, például agyhártyagyulladást is okozhatnak.

Az eredmény egyébként egyáltalán nem meglepő, hiszen a szivacsok általában nedvesek, és folyamatosan már erjedésnek indult ételekkel érintkeznek. Pontosan ezért nagyon fontos, hogy hetente egyszer lecserélje, és közben figyeljen arra, hogy mindig alaposan öblítse el és szárítsa ki.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Zurijeta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!