tudatos ápolás

2017.09.09. 11:00

Mi vagyunk a bőre őre – jó tanácsok nemcsak nőknek

Számtalan krém, olaj, kencefice, házi praktika és fortély létezik, hogy ápoljuk magunkat. Ami nagyon nem mindegy, hogy melyiket érdemes használni, illetve egyénre szabva is fontos tudni: mire kell figyelni.

A legfontosabb szabály, hogy csakis a bőrtípusának megfelelő készítményeket alkalmazzon, egy kis odafigyeléssel ugyanis elkerülheti a bőrproblémákat.

Érzékeny bőr

Hajlamos a kipirosodásra, a viszketésre, a leégésre, valamint az irritációra. Igényli a kényeztetést.

Az okok: A szaruréteg túl vékony, a bőr védelmi rendszere gyenge.

A kezelés: A lehető legkevesebb, ugyanakkor a legjobb minőségű hatóanyagokkal kell kezelni, amelyek nemcsak megnyugtatják, de egyben a kellő nedvességgel is ellátják az érzékeny bőrt. A paraffin- és az ásványi olajok, valamint a szilikon gyakran allergiás reakciót válthat ki, ezért kerülje az ezeket tartalmazó készítményeket!

Száraz bőr

Finom pórusú, gyakran húzódik, illetve pikkelyesedik, és viszonylag gyorsan megjelennek rajta az apró ráncok.

Az okok: A száraz bőrben kevés a zsír és a folyadék. Ez részben a korral is együtt jár, nem csoda, hogy a 30 évesek közül minden negyedik, 50 fölött pedig minden második nőnek száraz a bőre.

A kezelés: Minden magas zsírtartalmú kozmetikai szer használatát meghálálja majd a bőre. Az olyan hatóanyagok, amelyek képesek megkötni a nedvességet – például az urea, a hialuronsav, a panthenol és a vitaminok –, segítik üdévé tenni a megjelenését.

Zsíros bőr

A fényességéről, csillogásáról lehet felismerni. A pórusok tágak, és a mitesszerek is sok gondot okozhatnak.

Az okok: A bőr gyakran vastagnak és érzéketlennek tűnhet, pedig a probléma okozója sokszor éppen a nedvességhiány.

A kezelés: A legfontosabb az alapos, ámde óvatos tisztítás. Hetente egyszer radírozza le a bőrét, de ne dörzsölje túl erősen, mert az irritációt okozhat! A zsíros bőrnek könnyű, hidratáló, zsírmentes ápolásra van szüksége, a zselés állagú kozmetikumok általában ilyenek.

Érett bőr

Már feltűnnek rajta a kisebb-nagyobb ráncok és a halvány foltok. Jóval vékonyabb és „szomjasabb”, mint a fiatal bőr.

Az okok: Sajnos 30 éves kor körül a bőr elkezd veszíteni a feszességéből, bár igazán csak a 40-es korosztálynak kell szembesülnie az öregedés kellemetlen hatásaival.

A kezelés: Kerüljön mindent, ami károsíthatná a bőrét, például a napot, a dohányzást és a kialvatlanságot is. Az érett bőrnek sok nedvességre, értékes hatóanyagokban gazdag krémekre és feszesítő szérumokra van szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!