Divat kontra egészség

2017.08.09. 17:02

Mezítláb a parkban? Igen!

A szakemberek tapasztalata szerint a betegek harmadát érinti a helytelen lábbeli viselése okozta valamely elváltozás. Tanácsuk szerint a lábnak a 2-3 cm-es sarokmagasságú cipő a megfelelő.

A mesterséges talaj általában sem nyáron, sem télen nem jó a lábnak, mert nem fejleszti az izomzatát. Sőt annak, akinek boka- vagy harántsüllyedése van, a „mezítlábasdi” kifejezetten ártalmas. Így ugyanis a lábnak nincs megfelelő alátámasztása, azaz nem jön létre izomegyensúly sem, amely a gerinc optimális működéséhez szükséges.

Elég a 2-3 centiméteres sarok!

A szakemberek tapasztalata szerint a betegek harmadát érinti a helytelen lábbeli viselése okozta valamely elváltozás. Tanácsuk szerint a lábnak a 2-3 cm-es sarokmagasságú cipő a megfelelő. Bár néha el lehet térni az optimálistól, ám ha valaki egész nap álló munkát végez, vagy sokat gyalogol, igenis fontos az egészséges lábbeli viselete.

Divat kontra egészség

Az évek óta népszerű, úgynevezett balerinacipők egészségügyi veszélyeire minden évben felhívják a figyelmet az ortopéd orvosok. Nem javasolják őket, mert papírvékony a talpuk, a test pedig így egyáltalán nincs alátámasztva. Felvéve hiába tűnnek kényelmesnek ezek a lábbelik, járás közben a sarokra ható ütődés következtében nem csak a láb, hanem a gerinc is sérül. Ha a gyerek ragaszkodik ehhez a modellhez, a legcélszerűbb egy lúdtalpbetétet tenni bele. Amennyiben a cipő kialakítása ezt nem teszi lehetővé, akkor még egy szilikonos betét viselése is jobb, mint a semmi, hiszen bár nincs korrekciós szerepe, a testsúlyteher elosztásában azonban segít.

Mezítláb: hol és kinek?

A mezítlábasdi kizárólag mesterséges talajon nem ajánlott; füves, homokos, kavicsos felszínen közepesen egészséges lábnak nagyon is kellemes és hasznos! A természetes formák ugyanis jól megdolgoztatják a szalag- és izomrendszert, és ezek tónusát is jótékonyan befolyásolják. Ezen kívül felélénkül az alsó végtagok keringése is. Arra azonban figyelni kell, hogy természetes talajon sem szabad egész nap mezítláb járni, mert könnyen túlterhelhetjük a lábat.

Jó tudni, hogy gyerekek esetében a láb nyolc-tíz éves korig fejleszthető. Az orvosi utasítást pontosan betartva, a természetes talajon történő mezítlábas sétával így akár bizonyos elváltozások is visszafordíthatóak a kicsiknél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!