Élővilág

2019.01.04. 11:32

Megvan az év kétéltűje is: ismerje meg a foltos szalamandrát!

A ritka szép látványt nyújtó jószágot egy gombafaj és a tiszta vízű források, lassú folyású patakok számának fogyatkozása is fenyegeti.

Salgótarján, 2017. április 11. Foltos szalamandra (Salamandra salamandra) a Sátormegi-patak mellett Salgótarján Somoskõ településrésze közelében 2017. április 11-én. MTI Fotó: Komka Péter

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2019-ben a foltos szalamandrát választotta az év kétéltűjének – közölték a szervezők pénteken.

A foltos szalamandra a legnagyobb és leglátványosabb farkos kétéltű.

Hasa általában szürke, háta és oldala fényes fekete, amelyet világos- vagy sötétsárga foltok tarkítanak.

A középhegységi jellegű, hűvös klímájú erdők lárvanevelésre alkalmas vizei közelében él. Legnagyobb állománya az Északi-középhegységben található a Börzsönytől a Zemplénig, 200-300 méteres tengerszinttől felfelé. A foltos szalamandra Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint – olvasható a szakosztály közleményében.

Mint írják, a szalamandrát közvetlenül fenyegeti a lárvák kifejlődéséhez szükséges tiszta vízű források, lassú folyású patakok számának fogyatkozása.

Élőhelyeinek száradása csökkenti fennmaradásának esélyeit.

A tarvágások a kifejlett szalamandrák párás mikroklímájú élőhelyeit számolják fel. A lárvalerakáshoz készülődő, lassú mozgású nőstények tavasszal fokozott veszélynek vannak kitéve az egyre sűrűbb úthálózat miatt. Korábban a szalamandrát előszeretettel gyűjtötték terráriumi tartás céljából is, ez manapság már nem jellemző.

Fotó: dka.oszk.hu

A foltos szalamandrára leselkedő legfőbb veszélyt a világszerte több helyen felbukkanó szalamandraevő kitridgomba (Batrachochytrium salamandrivorans) jelenti, ami a kétéltűek globális kereskedelmén keresztül jutott el Európába.

A kórokozó az állatok testfelületén elszaporodva fekélyeket okoz, a bőr hámlásnak indul és az állat rövid időn belül elpusztul.

Bár Magyarországon ez a betegség eddig nem jelent meg, a kórokozó terjedésének megállítása érdekében 2017 júliusa óta tilos a szalamandrafélék (Salamandridae) és a szögletesfogsorú-gőtefélék (Hynobiidae) bármely fajának, valamint a koreai hasadékszalamandrának (Karsenia koreana) forgalmazása, tartása és tenyésztése. Ezen fajok 2017 júliusa előtt beszerzett egyedei életük végéig még megtarthatóak, de szaporításuk már illegálisnak minősül – hívja fel a figyelmet a közlemény.

A szakosztály rendkívül fontosnak tartja a kórokozó terjedésének megakadályozását,

ezért minden hobbiállattartót arra kér, hogy tartózkodjon a potenciális hordozók tartásától.

A gomba víz útján és az állattartáshoz használt segédeszközökön megtelepedve is kijuthat a szabadba, beláthatatlan természeti károkat okozva.

Az Év kétéltűje program keretében az szakosztály 2019-ben az ország több régiójában tervez felméréseket az esetleges gombafertőzés korai észlelése érdekében, valamint szórólappal, poszterrel, vándorkiállítással, kirándulásokkal és iskolai előadásokkal is segíteni akarja a lakosság ismereteinek bővítését a foltos szalamandrára vonatkozóan.

A kampányt az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázata támogatja.

Borítókép: Foltos szalamandra (Salamandra salamandra) a Sátormegi-patak mellett Salgótarján Somoskő településrésze közelében 2017. április 11-én.

MTI Fotó: Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!