történelmi lépés

2019.11.13. 13:00

Megvan az ebola elleni védőoltás

A Merck amerikai gyógyszercég által gyártott, Ervebo nevű vakcina hatékony védelmet jelent a járvány ellen.

Forrás: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden először előminősített egy ebola elleni védőoltást, alig két nappal azután, hogy az Európai Bizottság engedélyezte feltételes forgalomba hozatalát. Ez volt eddig a leggyorsabb előminősítési folyamat a világszervezetnél.

A WHO szakértői stratégiai tanácsadó csoportja azt javasolta, hogy vegyék fel a védőoltást a világszervezet ebola elleni eszköztárába.

Az előminősítés azt vizsgálja, hogy az oltóanyag megfelel-e a WHO minőségi, biztonsági és hatékonysági elvárásainak.

„Történelmi lépést tettünk azért, hogy biztosítsuk: a leginkább rászorulók hozzáférhessenek az életmentő vakcinához” – mondta a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

„Az előminősített oltóanyaggal és a kísérleti kezelésekkel az ebola immár megelőzhető és kezelhető”

- tette hozzá.

Az előminősítéssel a vakcina egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy széles körben elérhetővé váljon. Az első engedélyezett dózisok valószínűleg 2020 közepétől állnak majd rendelkezésre.

A WHO következő lépése, hogy megkönnyítse a védőoltás engedélyezését a veszélyeztetett országokban. Több afrikai hatóság jelezte, hogy a világszervezet ajánlását követően mielőbb forgalmazni akarják a vakcinát. Az oltóanyag az ENSZ illetékes szervei és a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) segítségével juthat el a veszélyeztetett országokba.

Az oltóanyagot már kipróbálták a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol több mint 2190-en vesztették életüket ebolában az elmúlt egy évben. A WHO szerint legalább 236 ezer embert oltottak be, köztük 60 ezer egészségügyi dolgozót. A vakcinát egy különleges eljárással tették elérhetővé, amely indokolt esetben még a forgalomba hozatali engedély megadása előtt lehetővé teszi annak használatát.

Egy másik, a Johnson & Johnson amerikai vállalatcsoport által kifejlesztett oltóanyag egyelőre kísérleti fázisban van.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban több mint egy éve pusztít az ebolajárvány. A helyzet csak 2014-2016-ban volt rosszabb, amikor a betegség több mint 11 ezer emberét oltotta ki Nyugat-Afrikában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

A vírust 1976-ban, a Kongó keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. Természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb terjesztői denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat vérével vagy testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!