Liget Budapest Projekt

2019.10.09. 13:22

Megnyílik Magyarország legkomplexebb játszótere (videó)

A több mint 13 ezer négyzetméteres területen közel félszáz különleges játékelemet állítottak fel.

Forrás: Liget Budapest Projekt

Elkészült Magyarország egyik legkomplexebb és legkorszerűbb játszótere a Városligetben a Liget Budapest Projektnek köszönhetően.

A játszótér az őszi tanítási szünet első napján, október 26-án megnyitja kapuit a családok előtt – jelentette be Baán László a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. A több mint 13 ezer négyzetméteres parkrészbe közel félszáz különleges játékelemet állítottak fel. A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált. A városligeti gyermekbirodalomban minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítettek. A Nagyjátszótér megnyitása az első jelentős mérföldkő a család- és gyermekbarát Városliget kialakításához vezető úton, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló parkban.

Gyerekek játszanak a városligeti Nagyjátszótér átadás előtti tesztjén 2019. október 6-án.
Fotó: Mónus Márton / MTI

– Európa jelenleg legnagyobb léptékű kulturális tartalmú városfejlesztése és parkrehabilitációja kiváló ütemben halad. S bár még néhány évet várni kell arra, hogy a Városliget megújítása teljeskörűen befejeződjön, az eddig elkészült intézmények és közösségi terek is bizonyítják, hogy a megújult Liget minden elemében többet és jobbat fog nyújtani látogatóinak, mint eddig

– mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

– A Millennium Háza és a Nagyjátszótér birtokba vételével megtapasztalhatják a családok, hogy a projekt fő vonzerejét, a Városliget történeti hagyományainak megfelelően, a kultúra és a rekreáció páratlanul gazdag intézményrendszerének és a zöldfelület megújításával összefüggő kikapcsolódásnak a harmonikus együttléte adja. A nagy múltú közparkban most egy olyan korszerűen és innovatívan felszerelt ingyenesen használható játszótér készült el, amely a világ bármely táján megállná a helyét – emelte ki Baán László.

A 13 ezer négyzetméteres játszótér nem csak méretével, de különleges felszereltségével is kitűnik a közparkokban található játszóterek közül.

Több mint 13 ezer négyzetméteres parkrészben csaknem félszáz különleges játékelemmel, köztük egy Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által inspirált, háromszintes mászókával nyílik meg az őszi szünet kezdetén, október 26-án a városligeti Nagyjátszótér.
Fotó: Mónus Márton / MTI

Az összesen mintegy 50 játszóelemet úgy válogatták össze, hogy korosztályonként csoportosítva megfelelően fejlesszék a kulcskompetenciákat és a kognitív képességeket. 6 különféle csúszda, 10 féle hinta és körhinta, 4 féle forgójáték, 3 homokozó, 7 féle egyéni és páros rugós játék, 2 darab egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles-mászó komplexum, 10 földbe süllyesztett trambulin és hosszan kanyargó patak zsilipekkel és vizes játékokkal várja a gyermekeket. A játékelemek egy része speciális, integrált kialakítású, tehát az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt tudnak rajtuk játszani. A rendhagyó játékok egy része arra is alkalmas, hogy a család közösen játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők a súlyát is. A Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által inspirált központi mászóka mellett további nagy méretű mászóelemek is helyet kaptak a parkban, például a nagyobbaknak két csúszdatornyot egyedileg kialakított, többszintes háromdimenziós mászóhálóval kötötték össze. A különleges játékelemek az önfeledt játék mellett a mozgáskoordináció fejlesztését is célozzák.

– A Liget Budapest Projekt közel 1000 szakember: építész, tájépítész, előkészítő mérnök és sok más szakértő összehangolt munkája eredményeként valósul meg

– emelte ki Gyorgyevics Benedek a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

– Az előkészítő fázisban több mint 140 civil szervezettel egyeztettünk a tervekről és a tőlük beérkezett fél ezret is meghaladó javaslatok, kérések 95 százalékát be tudtuk építeni a megvalósítás során. A Nagyjátszótér tervezési folyamatában gyerekpszichológusok, tájépítészek, pedagógusok és maguk a gyermekek vettek részt annak érdekében, hogy egy modern, integrált játszóbirodalom jöjjön létre, amely vonzó helyszínt kínál a családok rendszeres szabadidős tevékenységéhez – tette hozzá.

A Nagyjátszótér a Városliget dél-keleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen kapott helyet, melynek köszönhetően minden környező sétányról könnyen és akadálymentesen megközelíthető.

A gyerekek biztonsága érdekében a területet egy másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítés védi, melyen öt bejáratot alakítottak ki. A játszótér szerkezetét úgy tervezték, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását. A külső részek felé haladva pedig a nagyobb gyerekek számára találhatóak attrakciók. Más, ingyenesen használható játszóterekhez képest a városligeti Nagyjátszótéren animátorok fogják a biztonságos játékot és a családok eligazodását segíteni.

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, a játszótér kialakításával és eszközeivel inspirálják a gyerekek alkotóenergiáit, a kisebbek homokos játszórészében például előásható őskori régészeti leleteket imitáló fosszília-másolatok ösztönzik játékosan a tanulásra a kicsiket.

Homokozó is többféle van.
Fotó: Liget Budapest Projekt

A SMART-megoldások sem hiányoznak majd a digitális nemzedék modern játszóparkjából, például okos-csúszda méri a sebességet. A fejlesztésekkel természetesen gondoltak a kismamákra is, a baba-mama hintával akár már a pár hónapos csöppségek is kipróbálhatják a ringatózás nyugtató élményét, és a parkrészben nyugodt, szoptatásra alkalmas részeket elkülönítettek, ahol pelenkázni is lehet. Az esélyegyenlőség, a társadalmi integráció jegyében nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre. Számos integrált játszóeszközt is telepítettek a parkrészbe, melyeket akadálymentesen lehet megközelíteni, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek és speciális nevelési igényűek is együtt játszhassanak ép társaikkal.

A játszóeszközöket Európa legelismertebb, nagy tapasztalattal rendelkező cégei gyártják és szállítják, azok mindegyike biztonságos, és megfelelnek a legszigorúbb hazai és Európai Uniós szabványoknak.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója beszámolt róla, hogy a nyitást megelőzően intenzív tesztüzemet tartanak, melynek során különböző óvodás-iskolás csoportok előzetesen kipróbálhatják a játékokat, és a visszajelzéseik alapján zajlanak a szükséges finomhangolások. A vezérigazgató hozzátette: a Nagyjátszótér megnyitása az első jelentős mérföldkő a család- és gyermekbarát Városliget kialakításához vezető úton, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló parkban.

Borítókép: a Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!