Közel a gyógyuláshoz

2017.09.11. 10:59

Megállítható lehet a bőrrák terjedése

Jó híreket hozott egy ausztrál kutatás.

Új kombinált gyógyszeres terápiával megállítható a bőrrák továbbterjedése – állítják ausztrál tudósok. A sydneyi központú Ausztrál Melanoma Intézetben két nemzetközi gyógyszerkísérlet is eredményesnek bizonyult olyan harmadik stádiumban lévő bőrrákos páciensek esetében, akiken műtétet hajtottak végre a daganat eltávolítására.

Biztató eredmények

A kutatók 12 hónapos vizsgálatnak vetettek alá egy immunterápiás és egy célzott terápiás új kezelési módot. Mindkettő sikeres volt a betegség terjedésének megakadályozásában. Korábban ezeknél a betegeknél 40-70 százalék volt az esélye, hogy a betegség visszatér és végzetessé válik.

A klinikai tesztek eredménye alapján úgy véljük:

„a betegség megállítható, meggátolható, hogy áttéteket képezzen és végzetessé váljon”

- jelentette ki Georgina Long, az intézet orvos igazgatója.

„Immár sokkal közelebb kerültünk végső célunkhoz, hogy a melanomából halálos betegség helyett kezelhető krónikus betegség legyen” – írták a New England Journal of Medicine folyóirat hétfői számában publikált cikkben a kutatók.

Az egyik leggyakoribb rákfajta

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint minden harmadik daganatos betegség esetében bőrrákot diagnosztizálnak az orvosok. Ausztráliában pedig kiugróan magas a bőrrákos megbetegedések száma, minden ötödik órában bőrrák okozza egy ausztrál halálát.

A megbetegedettek 90 százaléka a rákos daganat eltávolítása után meggyógyul, de tíz százalékuknál, akiknél nem észlelik időben a betegséget, továbbterjed a rák.

„Az új kezelési módszerekkel azonban változtatni tudnak ezen a helyzeten, és a melanomás páciensek életminősége is javulhat” – hangsúlyozta Long.

A klinikai vizsgálatok eredményét az ausztrál kutatók ezen a héten mutatják be Spanyolországban, a Európai Klinikai Onkológiai Társaság éves kongresszusán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!