közvélemény-kutatás

2017.12.21. 20:24

A magyarok többsége kiáll a keresztény értékek védelme mellett

A magyarok 77 százaléka szerint olyan kormányzásra van szükség, amely megvédi Magyarország keresztény gyökereit, értékeit. Ezt a szellemiséget a válaszadók többsége politikai attitűdöktől és vallási hovatartozástól függetlenül támogatja – világított rá a Századvég Alapítvány legújabb felmérése.

Budapest, 2017. december 18. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvény a budapesti Szent István téren 2017. december 18-án. A Szent István-bazilika homlokzatán a következő fényfestésig hátralévő idő látható. A rendezvény negyedik helyezést ért el a kontinens legjobb karácsonyi vásárait megversenyeztető, brüsszeli székhelyű független European Best Destinations utazási portál által szervezett közönségszavazáson. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatását bemutatva azt írta: az elmúlt években Európát elérő migrációs válságnak és „a multikulturalizmus terjedésének” következtében egyre több jele látható annak, hogy veszélybe kerülnek és megkérdőjeleződnek a keresztény hagyományok és kulturális értékek. Ezzel összefüggésben erősödnek azok a vélemények, amelyek szerint Európa keresztény gyökerei veszélybe kerültek, és ezeket a közös európai értékeket meg kell védeni – tették hozzá.

A Századvég Alapítvány év végi közvélemény-kutatásának központi kérdése az volt, hogy a magyar embereknek mennyire fontosak a keresztény gyökerek, mennyire érzik szükségesnek, hogy országukat ilyen szellemben kormányozzák.

A kutatás tanúsága szerint

a magyar lakosság több mint háromnegyede (77 százaléka) olyan kormányzati irányt szeretne, amely megvédi Magyarország keresztény gyökereit, értékeit. A válaszadók csupán egyötöde nem ért egyet ezzel.

- fűzték hozzá.

Jelezték: a felmérésből kiderült az is, hogy a magyarok többségének politikai attitűdöktől függetlenül fontos a keresztény hagyományok tiszteletben tartása; még a magukat baloldalinak vallók körében is 54 százalék azok aránya, akik elvárják a keresztény értékek megvédését.

A hagyományos keresztény felekezetek mellett „a zsidó vagy egyéb egyházakhoz tartozók”, továbbá a „maguk módján vallásosak” többsége is úgy gondolja, Magyarországnak olyan kormányzásra van szüksége, amely megvédi az ország keresztény értékeit, gyökereit. Közölték: a nem vallásosak, ateisták estében látható a legnagyobb megosztottság e kérdésben; 43 százalékuk egyetért, 46 százalékuk nem ért egyet a keresztény értékek védelmével.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatásában ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek meg december 12-18. között. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna – írták

 Borítókép: Adventi vásár a budapesti Szent István-bazilika előtt. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!