interjú

2019.04.05. 18:30

Letaglózó volt először megpillantani a dinoszauruszokat

Séta a dinoszauruszokkal – az igazi élmény,  a BBC díjnyertes sorozatán alapuló produkció visszatér Magyarországra. Az előadás kezdeteiről, kulisszatitkairól a show narrátorával, Varga Gáborral beszélgettünk.

Színházi szerepei mellett az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínész, az ő hangján szólal meg többek között a Szívek szállodája című sorozatból Zack Van Gerbig, a Vámpírnaplók Stefanja, de a Gyilkos számok, a 24 és Az élet csajos oldala egy-egy szereplője is neki köszönheti magyar hangját.

2010-ben is ön volt a show egyik narrátora. Hogyan került eredetileg a produkcióba?

Az előadással először még nézőként találkoztam 2010 tavaszán Bécsben.

Persze láttam én is filmeket, a mai napig nagy Jurassic Park rajongó vagyok, alapvetően nagyon érdekel ez a korszak, geológiai és palentológiai szempontból is. Minden dinoszauruszban találok szépséget és izgalmat, az előadásban szereplők fajokat is mind ismertem.

Amikor viszont élőben megpillantottam a dinoszauruszokat, illetve a robotokat, letaglózott, milyen profi a technika. Közép-európai színészként szintén nagyon érdekes volt az előadás művészeti része.

A show-ba egy egyszerű casting után kerültem, amelyet a Live Nation szervezett. Voltak ott színészek, tévébemondók és rádiósok is. Az előadás szövegének magyar fordításából kellett pár bekezdést eljátszani. Kifejezett kérése volt az angol producereknek, hogy próbáljunk meg színészkedni is.

Végül nem volt második kör sem, szinte azonnal kiválasztottak minket Turek Miklós kollégámmal.

Az állatok evolúcióját bemutató, több mint másfél órás, felújított produkció áprilisban négy alkalommal várja a nézőket a Budapest Arénában. Az Ausztráliából származó show megmutatja a dinoszauruszok közötti kölcsönhatásokat: hogyan alakultak a húsevő dinoszauruszok két lábon járó lényekké, és hogyan védekeztek a növényevők a sokkal gyorsabb ragadozók ellen.

Az első próbák még Londonban voltak. Miért volt erre szükség?

Igazából ezek inkább szövegegyeztetések voltak. Az angol szöveget lefordították magyarra, majd ezt a magyar szöveget fordították vissza angolra. Mi azért utaztunk ki, hogy a magyar szöveget és a visszafordított angol szövegeket egyeztessük: fontos volt, hogy ne legyen se túl hosszú, se túl rövid a magyar mondat, és az esetleges változtatások is aktuálisak legyenek.

Előtte még sosem csináltam hasonlót. Bár hetedikes koromban, amikor a Magyar Rádió gyerekstúdiósa voltam, szerepeltem egy BBC-sorozat egyik epizódjában. Három napig forgattunk Fóton, döbbenetes élmény volt. Akkor még szinte egy árva szót sem beszéltem angolul, fonetikusan kellett megtanulnom a szöveget. Volt egy tolmács is, rajta keresztül tudtam kommunikálni a többiekkel.

Varga Gábor

Narrátorként belülről is rálátott az előadásra. Mi történt a kulisszák mögött?

Valahogy úgy kell elképzelni, mint egy színházi előadást: néhány órával hamarabb bemegy az ember, kicsit akklimatizálódik. Azután megszólal az első figyelmeztetés, és akkor azért már kicsit jobban kell figyelni.

Én akkor az egyik paleontológust (Huxley) játszó, ausztrál szereplőnek adtam a hangomat, aki az arénában, a dinoszauruszok között mászkált, és mesélte a történetüket.

Varga Gábor, Rob Carrol, Dominic Richards és Turek Miklós

Egy fejre erősített mikrofonba mondta a saját, angol szövegét. Ezt egy technikus hallgatta kívülről, én pedig eközben egy hangszigetelt fülkében figyeltem és mondtam utána a már lektorált és ellenőrzött magyar szöveget. Amikor ő megszólalt, megszólaltam én is, amikor ő abbahagyta, abbahagytam én is.

Az áprilisi előadásokon a dinoszauruszok 200 millió éves regnálásából 9 faj mutatkozik be. Látható lesz a Tyrannosaurus Rex, az ősi vidék réme, valamint a Plateosaurus és a Liliensternus is a triász korból, a Stegosaurus és az Allosaurus a jura korból, továbbá a Torosaurus és a Utahraptor a kréta korból. A legnagyobb dinoszaurusz, a Brachiosaurus 11 méter magas, és 17 méter hosszú az orrától a farkáig. Ez a lény 50 ember – köztük mérnökök, szerelők, bőrdíszművesek, művészek, festők és robot szakértők – egy évig tartó munkájának eredményeként épülhetett meg.

Ha a nagy rohangálástól kifulladt és lihegett, én is lihegtem, amikor hirtelen megjelent előtte egy hatalmas dinoszaurusz, azt kellett átadnom, mennyire izgul vagy mennyire ijedt meg.

A show végén együtt meghajoltunk, majd volt, hogy a backstage-ben az egyik szereplővel, egy T-Rex bébivel bohóckodtunk.

Idén egyébként Dominic Richards lesz az egyik Huxley, akinek a hangomat adom, és aki kalauzolja a látogatókat.

 

A show négy alkalommal várja a nézőket a Budapest Arénában: április 19., péntek 19 óra, április 20., szombat 11 óra, április 20., szombat 15 óra, április 21., vasárnap 15 óra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!