Mindenki másképp csinálja

2017.07.31. 12:03

Lecsó, a nyári kedvenc

Ezt a közkedvelt ételt a hagyományos mellett számos más formában is elkészítheti, szinte mindenkinek van saját receptje – és esküszik rá, hogy az övé a legjobb. Ne feledje: akkor lesz igazán finom, ha friss és egészséges zöldségeket használ!

Alaprecept (4 személyre):

Aprítson fel 8 db paradicsomot, 3 db paprikát, 3 fej vöröshagymát és 2 db piros színű kaliforniai paprikát, de ne túl kicsire, különben könnyen szétfőnek! A hagymát 4 evőkanál olajon pirítsa üvegesre, majd adja hozzá a kétféle paprikát, végül pedig a paradicsomot is. Ha a zöldségek megpárolódtak, az egészet sózza, borsozza meg, és néhány percig hagyja lefedve puhulni.

Felturbózva

Az előbbi receptet számos módon variálhatja, az ízlésének és a szezonális zöldségkínálatnak megfelelően. A lecsóhoz keverhet tojást, olajon megpirított, majd vízben puhára főtt tarhonyát, galuskatésztát, felkockázott cukkinit, sőt, főtt rizst és gombát is. Ha húsosan szereti, kolbásszal és virslivel is gazdagíthatja. A hagymát némi felkockázott húsos szalonnán is megpiríthatja. Sokan a burgonyás változatot kedvelik, ilyenkor a felaprított krumplit érdemes a lecsóval együtt megfőzni, és egy kevés folyadékot – például vizet vagy paradicsomszószt – is mindenképpen alá kell önteni!

Fűszerezés

A só, az édes-nemes paprika és a bors elmaradhatatlan ízesítője ennek a remek zöldséges fogásnak. Ha valami különlegességre vágyik, szórjon bele csiliport, friss kaprot, petrezselymet vagy finomra zúzott fokhagymát, esetleg köménymagot.

Nem csak itthon népszerű

Más nemzeteknek is megvan a maguk „lecsója”. A paprika és a paradicsom mindenütt a kötelező hozzávalók között szerepel, ám míg a spanyolok olívaolajjal, fokhagymával és sonkával, addig az olaszok borecettel, a franciák pedig padlizsánnal és bazsalikommal készítik.

Tippek a lecsófőzéshez

Ha nem szereti a héját, a fogás elkészítése előtt vékonyan irdalja be a paradicsomot, mártsa forró vízbe, majd egyszerűen húzza le a megpuhult hártyát. Jó, ha van a spájzban néhány üveg házi készítésű lecsó. A zöldségeket fűszerezés nélkül főzze meg a paradicsomlében, majd töltse üvegekbe, és egy kevés nátrium-benzoáttal tartósítsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!