Tippek, trükkök, tanácsok

2020.01.16. 14:48

Látványos tálalással megduplázhatja az étkezés örömét

A spenótot vagy a főzeléket is szívesebben megeszi majd a gyerek, ha ötletesen rendezi el a tányéron.

Forrás: Pixabay

Ha megfogadja tanácsainkat, a közös étkezések még örömtelibbek lesznek. Az ételnél a legfontosabb az íze: ami nem finom, azt senki nem eszi meg szívesen. Azzal pedig, ha egy ízletes ételt még látványosan is tálal, megduplázhatja az étkezés örömét. Elvégre sosem árt, ha a szeme is kívánja a finom falatokat olvasható a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

A megfelelő tányér

Az egyszerű, egyszínű étkészlet tökéletes hátteret biztosít a látványos megoldásoknak. Célszerű egy picit előmelegíteni a tányérokat, így az étel nem hűl ki olyan hamar, és a család nyugodtabban tud falatozni.

Hely

A luxuséttermekben általában csak a tányér közepén helyeznek el ételt. Ezt a szabályt otthon nem kell követnie. Már csak azért sem, mert az éhesen asztalhoz ülő párja valószínűleg rögtön kiborulna, ha csak pár apró falatot látna maga előtt. Az viszont jobb, ha nem pakolja tele a tányért, hanem szépen elrendezi rajta az ételt, mert így ízletesebbnek tűnik majd az étel.

Művészet

A spagettit tekerje fel villára, és kis fészkeket formálva helyezze el a tányéron. A rizst, krumplipürét, kuszkuszt, párolt zöldséget pogácsaszaggatóval ízlésesen megformázhatja. A családtagok kedvencét – a húsimádóknak ez nyilván a csirkemell, míg a köretet kedvelőknek a krumplipüré, a párolt zöldség – helyezze a tányér központi helyére, vagyis bal oldalon lent, körülbelül 6 óránál, mert az ember általában oda néz először. A színekre is érdemes figyelnie: a zöldségek a hús és a krumpli közé kerüljenek, hogy élénk árnyalataikkal feldobják az összképet.

Szószok

Fontos alapszabály, hogy először a szószokat, csak utána a húsokat helyezze a tányérra. Gusztusosabb lesz a kompozíció, ha kevesebb szószt önt a tálra. Ilyenkor egy adagolóban kiteheti a maradékot, hogy aki igényli, szedhessen még belőle.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!