növényápolás

2021.05.23. 07:21

Látványos és illatos virágok: ezek lehetnek kertünk parfümjei

Folyamatosan vagy érintésre, illetve taposásra illatozó, látványnak sem utolsó növényekkel megteremthetjük kertünkben az érzékek birodalmát.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Jó tanácsok

A kerti aromaterápia tartós élvezetéhez vegyesen ültessünk az illat­anyagaikat különböző év-, illetve napszakokban kibocsátó virágokat, fűszernövényeket, bokrokat és fákat. Meleg, napos helyen általában intenzívebben illatoznak, és szélvédett részeken tovább megmarad az illatuk. Túl sok erős illatú növény ne kerüljön egymás közelébe! A beporzó rovarokat feltűnő színükkel vonzó virágok gyakran kevésbé illatosak – figyelmeztet a Lakáskultúra cikke.

A kedvenc helyekre

A teraszon körülvehetjük magunkat tetszetős megjelenésű illatozó dézsásokkal. Balkonládából, függőcserépből, magaságyásból lehajlás nélkül szagolgathatunk alacsony termetű virágos és fűszernövényeket, például levendulát. Kerti pihenő mellé, ablak alá magasabb termetű illatforrásokat telepítsünk, a pázsitba pedig – taposásra illatozó – római kamillát vethetünk.

Az ágyásokban a gazdagon virágzó fajokat intenzíven illatozó lángvirággal keverhetjük, és hézagtöltőként alkalmazhatunk illatosternyét vagy óriás verbénát. Ne feledjük, hogy az illatos virágokat nemcsak a lepkék, hanem a méhek és a darazsak is látogatják!

Balzsamos nyárestékre

A naplemente után nyíló virágok többnyire világos színűek, hogy könnyen rájuk találjanak a beporzásukat végző éjjeli lepkék, szinte világítanak a kertben.

Holdfényben ontja érzéki illatát pl. a falusi kertekből ismert rezeda, sárgaviola és lángvirág, a nappal észrevétlen estike, a virágait egymás után egyetlen éjszakára kibontó ligetszépe, a reggelre elfonnyadó holdvirág (trópusi hajnalka), a csillagbalzsam, a csodatölcsér, a vaníliavirág, a díszdohány, a dézsás angyaltrombita (mérgező!) vagy a lugasra, pergolára, házfalra felfuttatható jerikói és búbos lonc.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!