rendhagyó programok

2020.07.09. 13:03

Látogatói piknikkel ünnepel az idén ötvenéves Sóstói Múzeumfalu

Kelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma a 19. század végi szegény- és középparaszti, valamint kisnemesi életformáját mutatja be.

Nyíregyháza, 2020. február 14. A megújult nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu 2020. február 14-én. A közel 900 millió forintos beruházás keretében látogatóközpont és kiszolgálóhelyek épültek, megújult a szabadtéri színpad és öt különböző tájház. Ezen felül térvilágítás került kiépítésre és térköves utak létesültek a szabadtéri néprajzi múzeumban. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Rendhagyó tárlatvezetésekkel, népi játékokkal és új kiállítással várja a közönséget szombaton az idén ötvenéves nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu.

A Látogatói piknik elnevezésű rendezvény a festett kazettás református templomok szimbólumait bemutató új kiállítással nyílik meg, majd rendhagyó tárlatvezetéseken vehetnek részt az érdeklődők – olvasható a múzeumfalu honlapján.

A portákon kézműves foglalkozásokat tartanak, a kállósemjéni „meseportán” mesemondással várják a kicsiket és a nagyokat. A népviseletes divatbemutatót követően felszeletelik a múzeumfalu születésnapi tortáját, az anarcsi portán tájjellegű ételeket és vásári portékákat kínálnak, majd Szalonna és bandája ad térzenét a faluközpontban.

Kelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeumaként számon tartott Sóstói Múzeumfalu a Szatmár, a Bereg, a Rétköz, a Nyírség és a nyíri Mezőség 19. század végi szegény- és középparaszti, valamint kisnemesi életformáját mutatja be a lakóházak, gazdasági épületek, jellegzetes lakberendezési hagyományok, használati és dísztárgyak segítségével. A régi faluképet idézik fel a múzeum központjában látható közösségi épületek, például az iskola, a református templom, a harangtorony, a paplak, a tűzoltószertár, a szatócsbolt és kocsma.

Borítókép: A megújult nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu 2020. február 14-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!