Kirándulás a Délvidéken

2020.07.09. 17:15

Közel százan vettek részt a Hazajáró bánáti pusztatúráján (videó)

Hiába a borús idő, a kirándulók lelkesen várták a helyi Hazajárók által szervezett túra indulását a délvidéki Törökbecsén, hogy idén már második alkalommal vágjanak neki a bánáti pusztának.

A rajt az Aracs Turizmus szálláshelyén van, ahonnan a rendezvény főtámogatója, Link Lajos vezetésével indulnak útnak. Törökbecsén megcsodálják a festői Tisza-partot, a templomkertet, majd a temetőt is, ahol a híres Hungária-szobor található. Felállításának előzménye az 1848-49-es forradalom és szabadságharc véres délvidéki hadi eseményeihez nyúlik vissza. A történelem viharait csekély károsodással átvészelő szobrot 2009-ben restaurálták, így ma közel eredeti állapotában hirdeti a hős honvédek dicsőségét – tudjuk meg a köztévé külhoni magazinműsora, a Kárpát-medence legutóbbi adásából.

A túra közel száz résztvevője közül többen érkeztek a környékről, de a Kárpát-medence más tájairól is. A résztvevők között találjuk a Hazajáró című honismereti műsor felvidéki munkatársát, Jakab Sándort is.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a helyi turizmus propagálva legyen, ugye Bánátban picit ez mostohagyermek, ez a vidék nincs túlpropagálva. Nagyon jó érzés, hogy felvidékiként itt, a síkvidéken túrázhatok az itteniekkel, valamint anyaországiakkal”

- osztja meg gondolatait Jakab Sándor.

Hosszú az út a bánáti pusztán, a lelkes csapat elhalad a Sóskopó természetvédelmi területen, amely a Délvidék legnagyobb szikes tava, majd a közel 30 kilométeres vándorlás végén a elérika délvidéki magyarság szakrális emlékhelyét, az aracsi pusztatemplomot. Az egykori vármegyeközpont ma már magányosan áll, de őseink ünnepén, a nyári napforduló idején megtelik élettel.

A hagyományőrzők már felállították jurtáikat, amelyek szomszédságában íjazásra is sor kerül. Az egyik jurtában találjuk a bajsai Kókity Attilát, aki már évek óta foglalkozik honfoglalás kori íjak készítésével. Az íjkészítés tudománya nagyon összetett, épp ezért inkább az idősebb generáció kezd bele. Attila már többféle íjat is készített.

Közben a megfáradt túrázók is megkapják ebédjüket, majd egy különleges élményben lehet részük. Délvidéken az elsők között tekinthették meg a Tiszagyöngye című előadást, amelyet a Délvidéki Lovasszínház mutatott be. A darab a Törökbecse múltját meghatározó Rohonczy családról szól. A lovasszínház ezzel az előadással készült Trianon századik évfordulójára, a nemzeti összetartozás évére.

„Ezzel az előadással minden magyarnak azt szeretnénk üzenni, hogy nincsenek határok. A határ az egy fizikai létesítmény, de az emberek között nem lehet határokat húzni. Ebben az előadásban is voltak fellépők a szélrózsa minden irányából”

- hangsúlyozza Becsei Árpád, a Sólyom Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Idén is rengetegen látogattak ki Aracsra, amely minden magyar számára különleges hely.

„Felmelegíti az ember szívét, ha egy ilyen helyre el tud jönni évről évre. Én mint háromgyermekes családapa a legkisebbet is elhoztam erre a rendezvényre, mert nem lehet elég korán kezdeni”

- vélekedik a bácsföldvári Fülöp Attila.

„Van ennek a helynek egy aurája. Mindenki érzi, aki eljön ide, hogy nem hiába volt itt régen egy vármegyének a központja, meg egy nagy régiónak is a központja, ez tényleg szakrális hely”

- mondja Bárdos-Blatt Szabolcs, aki a magyarországi Faddról érkezett.

A nyári napforduló ünnepe ősi szokás szerint szertűzgyújtással zárult. A túra résztvevői és az ünnepre látogatók lélekben megerősödve térhettek haza. Az aracsi pusztatemplomot az ősök szelleme járja át, ahol minden magyar úgy érzi, hazatért.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!