Járvány

2021.01.02. 08:15

Kötelező maszkot hordani Sydney-ben

Kötelező lesz a maszkviselés az ausztrál Új-Dél-Wales állam fővárosában, Sydney-ben, ahol további korlátozásokat is bevezetnek azt követően, hogy hét újabb koronavírus-fertőzést regisztráltak – derül ki az állam miniszterelnökének szombati bejelentéséből.

Forrás: Shutterstock

Gladys Berejiklian tájékoztatása szerint a rendelkezés szombat éjfélkor lép életbe az Ausztrália legnagyobb városának számító Sydney-ben, ezt követően a korlátozás megszegőit 200 ausztrál dollárra (körülbelül 45 839 forint) büntethetik. Kötelező lesz maszkot hordani a bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön, imahelyeken és fodrászatokban is.

Hétfőtől korlátozzák továbbá a résztvevők számát a miséken, a temetéseken és az esküvőkön, a szórakozóhelyeken pedig betiltják az éneklést és a táncot.

Nem halasztják el mindazonáltal az Ausztrália és India közt csütörtökön a városban rendezendő krikettmérkőzést, csupán a nézők számát csökkentik a felére. Berejiklian ezt azzal magyarázta, hogy jóllehet az egészséget és a biztonságot tartják a legfontosabbnak, gondolniuk kell a munkahelyekre és a gazdaságra is.

Új-Dél-Walesben jelenleg közel 200 aktív fertőzöttet tartanak számon.

A szomszédos Victoria állam ahol 29 esetről tudnak a héten ugyancsak elrendelte a kötelező maszkviselést, továbbá lezárta Új-Dél-Wales-szel közös határát azt követően, hogy Victoria hatóságai bejelentették, hogy az újonnan regisztrált fertőzöttek a Sydney-i góchoz köthetők. Martin Foley, Victoria egészségügyi minisztere leszögezte, a határ lezárása arányos mértékű válasz volt.

Victoria fővárosát, Melbourne-t egyszer már vesztegzár alá vonták a járvány miatt: a város csaknem négy hónapon át tartó zárlata – amely időtartamát tekintve az egyik leghosszabb járvány miatti zárlat volt a világon november elején ért véget.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!