Több mint 22 ezer helyszínt vizsgáltak

2020.06.09. 13:48

Kiemelkedően magas Európa fürdővizeinek minősége

Kiemelkedően magas Európa fürdőzésre alkalmas vizeinek minősége az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) hétfőn bemutatott tanulmánya szerint.

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt évben vizsgált helyszínek 95 százalékánál teljesültek a vízminőségre vonatkozó minimális elvárások.

Az EEA közlése szerint a 22 ezer 295 vizsgált helyszín 84,6 százalékánál kiváló a vízminőség.

A vizsgálat lefedte az Európai Uniót, az Egyesült Királyságot, Albániát és Svájcot.

A tudósok szennyvíz vagy mezőgazdasági területekről származó vízlefolyások okozta szennyezésre utaló baktériumok után kutatva vizsgálták át a vizeket. Minőségük alapján a fürdőzésre alkalmas vizeket a kiváló, jó, megfelelő vagy gyenge kategóriába sorolták.

A fekáliával szennyezett víz lenyelve betegségeket okozhat, többek között gyomor-bél problémákat és hasmenést.

A tiszta fürdővizet általában ajándéknak véljük, pedig ez valójában az európai kollektíva közös erőfeszítésének eredménye fogalmazott Virginijus Sinkevicius, az EU környezetvédelmi biztosa.

Öt országban – Cipruson, Ausztriában, Máltán, Görögországban és Horvátországban a fürdőzésre alkalmas vizek legalább 95 százaléka kiváló minőségű.

Az összes vizsgált ország közül Lengyelország az egyetlen, ahol a fürdővizek kevesebb mint 50 százaléka kapott kiváló minősítést. Ciprus strandjainak 99,1 százaléka kiváló minőségű.

Az EEA szerint a vizek minősége általában véve jobb a tengerpartokon, mint a tavakban vagy a folyókban: az EU tengerparti fürdőhelyeinek 87,4 százaléka kiváló, míg a szárazföldi helyeknek 79,1 százaléka kapta ezt a minősítést. A 2013-as adatokhoz képest a kiváló minőségű partvidéki fürdőhelyek száma 2,2 százalékponttal, a szárazföldi helyeké 2,6 százalékponttal emelkedett.

Közép-Európában a szárazföldi fürdőhelyek közül sok viszonylag kis tavaknál vagy alacsony áramlású folyóknál található, melyek főként nyáron sokkal érzékenyebbek az olyan rövidtávú szennyezésekre, mint amilyeneket a heves esőzések okozhatnak

közölte az EEA.

Az ügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy csökkent azon strandok száma, ahol a rossz vízminőség akár betegséget is okozhat. Az Európai Unióban vizsgált helyszíneknek csupán 1,3 százaléka kapott gyenge minősítést az elmúlt évben, ami csökkenést jelent a 2013-as 2 százalékhoz képest.

Hat európai országban Magyarország mellett Albániában, Észtországban, Írországban, Hollandiában és Szlovákiában a fürdővizek mintegy 3 százaléka volt gyenge minőségű.

A fürdővizekre vonatkozó európai irányelvek szerint véglegesen be kell tiltani vagy kimondottan ellenezni kell a fürdőzést azokon a helyszíneken, ahol a víz minősége legalább 5 egymást követő évben gyenge minősítést kap.

2019-ben ez 55 fürdőhelyre vonatkozott: ezek közül 36 Olaszországban, 8 Spanyolországban, 4 az Egyesült Királyságban, kettő Franciaországban, egy-egy Csehországban, Dániában, Írországban, Hollandiában és Svédországban található közölte az EEA.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!