van min javítani

2017.11.24. 10:05

Elkészült Magyarország koleszterintérképe

A gyerekeknél jó a helyzet, de a 40-50 éves korosztálynál már jócskán akadnak problémák.

Forrás: Shutterstock

Fotó: SG SHOT

Több éves munka után, mintegy két és félmillió anonim vérviteli adat alapján novemberre elkészült Magyarország koleszterintérképe, amely lakóhely, életkor és nemek szerint csoportosítva mutatja be, jelenleg hogyan is áll hazánk lakosságának koleszterinszintje.

Az Országos Koleszterintérkép szerint – melyet ide kattintva érhet el – Magyarország átlagos összkoleszterinszintje jelenleg 5.073301 mmol/l, ez az adat arról árulkodik, hogy a magyar lakosság valamivel egészségesebb, mint 20 évvel ezelőtt, és az átlagos összkoleszterinszintje összességében a kívánatos egészségügyi határértéken (5,2 mmol/l) belül található.

Ugyanakkor megyékre, településekre és korcsoportokra lebontva az adatok már koránt sem annyira kedvezőek Dr. Reiber Isván főorvos, a székesfehérvári Szent György Kórház Belgyógyászati osztályának Anyagcsere részlegének vezetője szerint.

A főorvos az M1-en hangsúlyozta, hogy a térkép az összkoleszterinszintet mutatja, tehát a jó és a rossz koleszterint is. Az adatok szerint a gyerekeknél még jó a helyzet, annak ellenére, hogy kimutatható öröklött rosszkoleszterin-szint is, 40-50 éves korban pedig már sokkal rosszabb a helyzet.

A térkép arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek tisztában kell lennie a koleszterinszintjével, ahogy a vérnyomásával is, mert a rossz koleszterin szoros összefüggést mutat az érbetegségek korai megjelenésével. Ha valakinek magas az összkoleszterinszintje, akkor testmozgással, életmódváltással, a táplálkozási szokások módosításával csökkenteni kell.

Az érdeklődők számára péntektől a térkép mellett szakértői hozzászólások, javaslatok és gyakorlatias életmódtanácsok is olvashatóak lesznek a téma kapcsán az oldalon. A térkép szerkesztői remélik, hogy mindezek arra sarkallják majd az oldal látogatóit, hogy komolyabban foglalkozzanak saját életmódjukkal és táplálkozásukkal és minél nagyobb számban vegyenek részt koleszterin szűrővizsgálaton.

Borítókép: SG SHOT / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!