tudatosabb életmód

2019.09.05. 12:22

Karcsúsodjon óráról órára

Ha ügyel arra, hogy mikor mit eszik és mennyit mozog, könnyen elérheti az álomsúlyt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Africa Studio

Belső órája segítségével és helyes táplálkozással akár alvás közben is fogyhat! Hogyan? Ehhez ad egy kis segítséget a Fanny cikke alapján a Vasárnap Reggelben megjelent írás.

7:00 – Vigyázz, kész, rajt!

Igen, tudjuk, hogy reggel felkelni is nehéz, hát még sportolni, mégis erre biztatjuk, hiszen ha ilyenkor fut vagy biciklizik, azzal beindítja a zsíranyagcserét! Kora reggel ugyanis a vércukorszint kifejezetten alacsony, ezért a test rá van kényszerítve arra, hogy a szükséges energiát a zsírtartalékból fedezze. Az eredmény: karcsúbb vonalak, szálkásabb test! Ugye, hogy megéri? Ami fontos: sportolás előtt félórával fogyasszon el néhány falatot, például egyen meg egy kis méretű müzliszeletet.

8:00 – Kihagyhatatlan reggeli

A bőséges, jól összeállított napindító étkezés nagyon fontos, hiszen a szervezetnek ilyenkor szüksége van a szénhidrátra ahhoz, hogy kellő mennyiségű energiával töltődhessen fel. Ideális például a müzli gyümölcsökkel és zsírszegény tejjel vagy a barna kenyér sovány sonkával, illetve sajttal és zöldségekkel.

10:00 – Nassolni, de okosan!

Amikor szénhidrátot vesz magához, a vércukorszint megemelkedik. A hasnyálmirigy erre reagálva a vérbe juttatja az inzulin nevű hormont, hogy az lebontsa a cukrot. Sajnos, amikor inzulin kering a vérben, a test nem nyúl a zsírtartalékhoz. Ügyelnie kell tehát arra, hogy a reggeli, az ebéd és a vacsora között mindig legalább 4-5 óra teljen el, mert az inzulinszint csak így tud az eredeti értékre csökkenni. A köztes időszakokban – tízóraira és uzsonnára –folyadékot, friss zöldségeket, gyümölcsöket válasszon az éhsége csillapítására.

13:00 – Ebédidő

Ilyenkor kedve szerint kombinálhatja a fehérjét (sovány húsok, halak) a szénhidráttal (rizs, tészta, burgonya). Néha egy kis szelet pizzát is megehet, csak lehetőleg vékony tésztájú legyen, és egészséges feltéttel (paradicsomszósz, zöldségek, egy kevés sonka) készüljön!

14:00 – Ha édeset kíván…

Mit tegyen, ha úgy érzi, ölni tudna egy kis édességért? Nyomja meg az étvágyközpont működését szabályozó akupresszúrás pontot, amely az orr és a felsőajak között, pontosan középen található! Masszírozza körkörös mozdulatokkal körülbelül 90 másodpercig, és érezni fogja, ahogy elmúlik a nassolási vágy. De az sem baj, ha 16:00 óra felé nassol egy kicsit – de tényleg csak egy kicsit! Elégedjen meg 1-2 db korpás keksszel vagy 1-2 kocka étcsokival.

18:00 – Erősítse az izomzatát!

Kora este iktasson be egy kis izomépítő edzést. Már 30 perc mozgás is elég a zsírégetés beindításához.

19:00 – Fehérje és vitaminok

Az esti étkezésnél csak egy dologra kell figyelnie: a vacsora lehetőleg kevés szénhidrátot tartalmazzon (kivéve: zöldségek). Így a vércukorszint alacsony marad, és a szervezet az éjszaka folyamán le tudja bontani a zsírsejteket. Higgye el, hogy a magas fehérjetartalmú ételekkel ugyanúgy jóllakhat, ráadásul ezeket némi zöldséggel és salátával is kiegészítheti. A családnak feltálalt adagokhoz pedig kínáljon durumtésztát, -kenyeret, vagy barna rizst.

20:00 – A kellemes lazítás órája

Egy hosszú nap végén jólesik valamilyen pihentető tevékenység. Vonuljon el egy kicsit, és vegyen például egy illóolajos (levendula, citromfű, szénavirág) fürdőt! Persze jógával vagy meditációval is ugyanígy maga mögött hagyhatja a stresszes munkanapot, hogy az éjszaka valóban pihentető legyen.

22:00 – Dolgoznak a hormonok

Miközben ön alszik, a növekedési hormonok keményen dolgoznak: regenerálják az immunrendszert, csökkentik a vérnyomást, felgyorsítják az új sejtek képződését. Az ehhez szükséges energiát a zsírraktárokból fedezik. Persze, ezeket csak akkor tudják „megcsapolni”, ha a szénhidrátban szegény vacsorának köszönhetően alacsony az inzulinszintje!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!