El Gordo

2017.12.15. 14:46

A karácsonyi lottó lázában ég Spanyolország

Spanyolországban az épp egy hét múlva esedékes sorsoláson 2,38 milliárd eurót (749 milliárd forint) osztanak szét a szerencsések között.

A hagyományosan december 22-én megrendezett számhúzás előkészítését pénteken kezdték meg a madridi Teatro Realban, ahova kamionnal szállították a két hatalmas sorsoló gömböt.

A nagyobbik 800 kilogrammos, amelybe 100 ezer darab, öt számjegyű kombinációkat tartalmazó fagolyó kerül. A kisebbik negyedtonnás, ebből húzzák majd ki a nyereményeket rejtő golyócskákat, 1807 darabot.

A főnyeremény az El Gordo, vagyis A kövér nevet viseli, és nyertesei szelvényenként 400 ezer euróval (125 millió forint) lesznek gazdagabbak.

A spanyol karácsonyi lottó sajátossága, hogy egy számból sok szelvényt adnak el, így sokan lehetnek a fődíj nyertesei.

A több órán át tartó sorsolást minden évben élőben közvetíti a spanyol közszolgálati televízió, és tömegek kísérik figyelemmel, hogy melyek lesznek a nyertes számok. Az esemény egy napra szinte megbénítja Spanyolországot.

A sorsolást 1913 óta változatlan formában rendezik: a San Ildefonso általános iskola kiválasztott 20 diákja húzza ki a számokat és a hozzájuk tartozó nyereményeket, amelyeket azután énekelve közölnek.

Azoknál a lottózó helyiségeknél, ahol a kisorsolt, nagy nyereményeket érő szelvényeket eladták, mindig spontán örömünnepet tartanak: még aznap összegyűlnek a szerencsések, pezsgőt bontanak, énekelnek és táncolnak.

A karácsonyi lottó 20 eurós (6300 forint) szelvényeit július óta árulják. Azok, akik évek, évtizedek óta ugyanazzal a számsorral játszanak, többnyire már jó előre megveszik sorsjegyeiket.

Gyakori, hogy együtt játszanak a családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek, vagy épp egy-egy bár törzsvendégei. Mindenkinek megvan a saját módszere arra, hogy mi szerint választ számkombinációt, gyakoriak a fontos családi dátumok, és akad olyan is, aki a lottózó munkatársára bízza a választást a véletlen szerencsében bízva.

Ebben az évben a politika is befolyásolta a döntéseket: pillanatok alatt kapkodták el a 00155-ös számhoz tartozó sorsjegyeket.

A spanyol kormány ugyanis az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva kért és kapott felhatalmazást ahhoz, hogy beavatkozzon Katalóniában, miután október 27-én a katalán parlament elfogadta az autonóm közösség függetlenségéről szóló határozatot.

Spanyolországnak még egy híres szerencsejátéka van, a kis Jézusról elnevezett El Nino, ennek nyereményét januárban, vízkeresztkor sorsolják ki.

Borítókép: Myroslava Gerber / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!