Biharnagybajom

2019.06.24. 22:08

Jól megfér egymás mellett a műköröm és a gumicsizma

Az idei Gazdász Szépe példát szeretne statuálni a címmel, és megmutatni azt, hogy nem szégyen a kétkezi munka.

A dolgos mindennapjaiba adott betekintést a 22 éves Hegyesi Katalin, aki nemrégiben megnyerte a IV. Gazdász Szépe versenyt. Katika gyerekkora óta besegít a családi gazdaságba, az egyetemről hazaérve gumicsizmát húz, ellátja a jószágokat, vagy éppen legelteti a juhokat – a Haon tudósítása.

Reggel, miután felkelünk, legelső az, hogy egy kávé után ellátjuk a jószágot. Mindenki kiveszi a részét az etetésből, aztán következik a fejés, amit apa, anya és én szoktunk általában végezni, öcsém pedig a külső munkálatokban segédkezik. Fő tevékenységünk a tejtermelés, 2013 óta tejelő teheneket tartunk – kezdtük a beszélgetést Katikával.

Kora reggeli órákban látogattunk el a biharnagybajomi családhoz, így éppen belecsöppentünk a reggeli rutinba. Ahogy elhaladtunk a nyúlketrecek, valamint az istálló mellett, elérkeztük ahhoz az ólhoz, ahol a fejés zajlik. A tehenek hármasával érkeztek a reggeli fejéshez, a lány megtisztította a tőgyeiket, majd édesapja rájuk helyezte a fejőkelyhet, míg az udvaron zavartalanul szaladgáltak a baromfik, egy ólban pedig juhok bégettek.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=92&v=KHnm2pmpmAE

Fehér holló

Katika a múlt héten államvizsgázott tanítói szakon a Református Hittudományi Egyetemen, a tervek szerint szeptembertől Sárrétudvariban fog tanítani, levelezőn pedig szeretne továbbtanulni.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdasági Karának mérnöki szakára jelentkeztem, majd júliusban derül ki, hogy felvesznek-e. Soha nem szégyelltem az egyetemen sem, hogy itthon mivel foglalkozunk. A visszajelzések alapján ritkaság az, hogy valaki nőként mezőgazdaságban tevékenykedik.

Sokan elvégzik az egyetemet, ami nyilván ad egy elméleti tudást, de a gyakorlatban tapasztalja meg az ember, milyen is a valóságban állatokkal foglalkozni. Az egész életemet végig fogja kísérni a gazdaság, tényleg szeretem ezt, csinálnom, a párom is ebben dolgozik, neki juhtörzstenyészete van – osztotta meg velünk Katika.

Nem hitte, hogy nyerhet

A tanulás, az otthoni teendők mellett a bajomi lány egy agrár szépségversenyen is indult, a Jóska Bátyám mezőgazdasági témákkal foglalkozó portál negyedik alkalommal hirdette meg a Gazdász Szépe versenyt. A megmérettetésre olyan lányok jelentkezhettek, akik a mezőgazdaságban tevékenykednek, a döntőbe hatalmas fölénnyel került be Katika.

Nagy meglepetés volt számomra, hogy miután elkezdődött a verseny, már az első reggelre több mint 400 szavazatot kaptam. Két hétig lehetett gyűjteni a szavazatokat, végig én vezettem, a lezáráskor 5400 voksom volt – mondta el a agrárszépség.

A versenyen egy ötperces bemutatkozó videót kértek a lányok mindennapjairól, van olyan, akinek profi stáb készítette a felvételt. A Katika videóját a sógora vette fel a telefonjával, három napig készült a kisfilm, hiszen a fejés, etetés is időponthoz van kötve. Végül a Hajdú-Bihar megyei lány fejére került a korona.

Nem hittem, hogy nyerni fogok. Amikor kimondta a műsorvezető, hogy én nyertem, akkor nagyon boldog voltam. Nem a nyereményért jelentkeztem, hanem hogy megmutassam, vannak még olyan lányok, akik tényleg ugyanúgy részt vesznek a mezőgazdaságban is, ugyanúgy kitolják azt a talicskát, mint egy férfi – hangsúlyozta a Gazdász Szépe.

Nem szégyen a munka

Katika azt vallja, hogy attól, hogy valaki megragadja a vasvillát, adhat magára és nézhet ki jól, a kettő nem zárja ki egymást:

„Attól, hogy felveszem a gumicsizmát, még ugyanúgy eljárok én is fodrászhoz, kozmetikushoz, körmöshöz.”

A műköröm nem akadályozza őt abban, hogy naponta kétszer kitakarítsa a lovak helyét, s a trágyával megrakott talicskát kitolja az udvarra. Gazdász szépeként szeretné megmutatni, hogy fiatal, csinos nőként sem szégyen a kétkezi munka.

Borítókép: haon.hu / Nagy Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!