Körkép

2020.08.20. 14:03

Ismerje meg Magyarország vidéki állatkertjeit!

Megcsodáljuk félelmetes termetüket, ámulattal nézzük gondoskodásukat, mosolyt csalnak az arcunkra – az embert mindig is különleges kapcsolat fűzte az állatokhoz. Állatkertbe járni pedig nem csak a gyerekek szeretnek... Csokorba szedtük, hova indulhatnak el hazánkban – írja a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Szurikáták (Suricata suricatta) a Debreceni Állat- és Növénykertben a sajtóbemutató napján 2020. május 7-én.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Több mint 120 állatfaj

Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy már Nagy Lajos királyunk idejében vadaskert létesült a Csanyik-völgyben. A mai Miskolci Állatkert és Kultúrpark – leánykori nevén Miskolci Vadaspark – 1983. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit. Az alapításkori szándék az volt, hogy az intézmény a Bükk hegység állatvilágát mutassa be természetes erdei környezetben. Az első egzotikus állatok 10-11 évvel később kerültek a vadasparkba, így ma már több mint 120 állatfaj mintegy 800 egyede látható itt, a világ minden részéről.

Az első vidéki állatkert

A Debreceni Állatkert 1958. május 1-jén nyitott meg, hazánk első természetvédelmi területén, a Nagyerdőn. Azóta a Vidámpark és a Növénykert is üzemel. Eleinte őshonos állatokat tartottak, az első fajok a Fővárosi Állat- és Növénykertből érkeztek ide. Ma 17 hektáron 5 földrész 170 fajának 900 példányát ismerhetjük meg.

Ide került először keskenyszájú orrszarvú

Győrben az első állatkertjellegű intézmény 1962-ben létesült a Püspökerdőben, az erdészet fatelepe mellett. A vadaspark a Mosoni-Duna árterén jött létre abból a célból, hogy a hazai nagyvadfajokat és ragadozókat bemutassa. Működésének az 1966-os árvíz vetett véget. A szomorú eseményt követően született meg az elhatározás, hogy Győrben is létesüljön egy új állatkert. 1967. május 1-jén adták át a Május 1. Kultúrparkot, ami két részből állt: a vadas- és a vidámparkból. Ezt folyamatosan bővítették. Napjainkban közel 110 faj több mint 800 egyedét mutatják be az érdeklődőknek a Xantus János Állatkertben. Az afrikai szafarik hangulatát idéző főbejáraton keresztül, a vízesés megnyugtató csobogását elhagyva, varázslatos környezetbe érkezik a látogató.

Borjúfókák, varánuszok

A Pécsi Állatkert építése 1959-ben kezdődött, az intézmény egy évvel később nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Akkor társadalmi munkában a pécsiek közösen alakították ki. Kezdetben a honi élővilág bemutatására törekedtek, ám sorban érkeztek az egyéb, egzotikusabb élőlények. 1985-ben az állatkert akvárium-terráriummal gazdagodott. Az új Pécsi Állatkert már 250 faj közel 1500 egyedét mutatja be. A tengerek, óceánok és a Föld édesvizeinek élővilágát felvonultató rész a fogadóépület alsó szintjén található. Itt a 100 ezer literes akváriumban szirticápával, császárhalakkal is találkozhatnak a látogatók.

Igazi vadaskert!

A 20 hektáron elterülő Budakeszi Vadaspark 1979. április 29-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt azzal a céllal, hogy természetes élőhelyükön mutassa be az Európában őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatvilágot. A vadasparkot körülvevő vadaskertben a látogatók szabadon is megtekinthetik a gímszarvasokat, dámvadakat, őzeket, muflonokat és vaddisznókat.

Föld körüli kirándulás

Nyíregyházán, a 30 hektáros tölgyerdőben az itt élő közel 5000 állat a természeteshez közeli, társas kifutókban látható, földrészenkénti csoportosításban. A sarkvidék nagy kedvencei a jegesmedvék, akik előszeretettel használják üvegfalú medencéjüket, valamint a gyűrűsfarkú és sárgaszakállas makik, akik között a vendégek szabadon sétálhatnak. Vitathatatlanul nagy közönségsiker az oroszlánfókák látványos show-ja, csakúgy, mint a színpompás papagájok bemutatója. Egyedülálló az Afrika-panoráma, ahol egy hangulatos bambuszhídon sétálva tekinthetők meg a fekete kontinens jellegzetes patásai.

A Balatonhoz közel

A Veszprémi Állatkert 1958. augusztus 1-jén nyitotta meg kapuit: hatalmas társadalmi összefogással, mindössze öt hónap leforgása alatt épült fel. Két részből áll: a Fejes-völgyben, illetve az azzal szomszédos Gulya-dombon terül el. A festői szépségű fejes-völgyi területen olyan hagyományos állatkerti állatok láthatók, mint az egzotikus élőhelyről származó nagymacskák, a fekete medvék, az élénk színekben pompázó vízimadarak. A Fejes-völgyben található a gyerekek legnagyobb kedvence, az egyedileg tervezett és kivitelezett Kölyökdzsungel játszóház és terrárium, ahol a kalandra vágyó lurkók kedvükre kúszhatnak-mászhatnak, kipróbálhatják a Lajhár-utat, bemászhatnak egy állatszállító ládába.

Borítókép: szurikáták (Suricata suricatta) a Debreceni Állat- és Növénykertben a sajtóbemutató napján 2020. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!