trükk

2018.12.29. 14:02

Így szervezze meg a tökéletes bulit

Adunk néhány tippet, hogy senki se maradjon éhes vagy szomjas szilveszterkor.

Forrás: Shutterstock

Amikor vendégeket hívunk, azt szeretnénk, hogy jól érezzék magukat, eleget egyenek és igyanak. Elég kellemetlen, amikor a születésnapi tortából mindenki csak egy papírvékony szeletet ehet, vagy amikor az utolsó csirkecombra éhes tekintetek vetülnek. – írja a Mindmegette.

Érdemes ezért időben elkezdeni a szervezést. Először körülbelül tudni kell a meghívottak létszámát. A létszámtól függ a menü, a menütől pedig a bevásárlólista hossza. A legnagyobb kérdés, hogy ki mennyit fog enni. Ezt előre megjósolni nagyon nehéz, érdemes egy kicsit fölé tervezni, hogy biztosan ne valljunk szégyent, ha beállít valaki, akire nem számítottunk.

A legegyszerűbb kalkuláció, ha fél kiló étellel számolunk fejenként, nem számítva az italt és az édességet. Ha a vacsora virsli kenyérrel tíz főre, akkor vegyünk legalább két kiló virslit és három kiló kenyeret. Rengeteg mindent napokkal, sőt – ha fagyasztáspártiak vagyunk – hetekkel a buli előtt el lehet készíteni.

Bonthatjuk ételfajtákra is

Ha előételt, salátát, húst és köretet is készítünk, körülbelül az alábbi arányokat érdemes szem előtt tartani.

Előételből legalább három-öt falatot illik személyenként számolni. Egy háromórás, tízfős bulira legalább 100-150 falatkát készítenénk. Egy fej saláta körülbelül öt embernek elég. Húsételből fejenként 12-20 deka között kell számolni, attól függően, hogy mennyire nagyétkűek a vendégeink. Fél kiló tésztából vagy rizsből négy-öt ember lakik jól, ha köretként szolgáljuk fel. A desszertből legalább egy szelet jusson fejenként, fagyiból fejenként minimum tíz dekával számoljunk.

Italok

Az italokkal könnyebb dolgunk van, mert hosszú ideig elállnak, így ha megmaradnak, legfeljebb megisszuk a következő bulin. Fejenként általában két itallal lehet számolni a buli első órájában, majd ennek felével minden órában.

Borból egy üveggel számoljunk két főre óránként. Sörből nyugodtan vehetünk söröző vendégenként kettőt óránként. Röviditalból érdemes öt főre legalább egy üveggel számolnunk óránként, míg üdítőitalból legalább háromszor ennyit érdemes venni.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!