szezonja van

2019.11.30. 22:22

Így süssünk hurkát, kolbászt!

Íme néhány hasznos tanács, amit ha betartunk, mennyei lesz a végeredmény.

Nyíregyháza, 2018. február 17. Hurkát tesznek a kemencébe az I. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon a Nyíregyházához tartozó Sóstói Múzeumfaluban 2018. február 17-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A hurkát és a kolbászt főleg télen szeretjük. Krumplipürével, savanyúsággal, befőttel, vagy friss kenyérrel az igazi. Ám sokszor mérgelődünk, ha kidurran a hurka, vagy ha, az egyik már megsült, míg a másiknak még kell egy kis idő. Íme néhány hasznos tanács, amit ha betartunk, mennyei lesz a végeredmény – írja a Vidék íze.

Falun nőttem fel, így megszámlálhatatlanul sok disznóvágáson voltam. Emlékszem kislányként a hurkatöltés élveztem a legjobban, mert apám „hentesfelszerelését” egy vonathoz hasonlítottam, és idővel, azt is engedte, hogy én töltsem a hurkát és a kolbászt. Ma már piacokon kell vadásznom a finom, házi ízeket idéző hurkát és kolbászt, de megéri hiszen télen a világ legegyszerűbb főétele.

Kérdés: Miért sül meg hamarabb a hurka?

Válasz: Ne feledjük, hogy a hurka már hőkezelt, magas hőfokon abálva készül, vagyis azért sütjük meg, hogy finomabb, ropogósabb legyen. A kolbász viszont nem kerül abálásra, azt nyersen kezdjük el sütni.

Kérdés: Hogyan süssük a kolbászt?

Válasz: Amire szükségünk lesz: magas falú tepsi, kolbász ….. A kolbász sütési ideje 45-55 perc között van. Ha friss kolbásszal dolgozunk, akkor megszurkálhatjuk villával, így kicsepeg belőle a zsír. Ha még fagyos, akkor nem kell szurkálni, úgy ugyanis csak hamarabb kidurran. Amikor belerakjuk a tepsibe, ügyeljünk arra, hogy ne érjenek össze a finomságok. Öntsünk alá vizet (legalább 2 centi legyen alatta).

Elég langyon sütőbe rakni, majd 180 fokon süthetjük. Rakhatunk rá fóliát, ha félünk a fröcsköléstől, és nem akarjuk, hogy megégjen. Félidőben elég megfordítani, 10 perccel azelőtt, hogy kivennénk a tepsit, kapjuk le a fóliát, hogy jól megpiruljanak.

Kérdés: Hogyan süssük a hurkát?

Válasz: Itt is magas falú tepsit használjunk, és a hurkák ne érjenek egymáshoz. Szurkáljuk meg a hurkákat, nem kell nagyon, ám ennek hiányában sanszos a durranás. Ahogyan a kolbász, úgy a hurka alá is önthetünk egy kis vizet. 170-180 fokon süthetjük (melegítsük elő a sütőt), 30 perc után már ropogós lesz, 40 perc elteltével pedig egy elképesztően ropogós hurkát kapunk.

Míg a kolbászt nem kell kiengedni sütés előtt, addig a hurkának nem árt, ha félig kiolvad, mielőtt vendégeskedni megy a sütőbe.

Kérdés: Hogyan nem fog kidurranni a hurka?

Válasz: Az én apám hentes volt, de még ő sem tudta a pontos választ. Bár szerinte sok múlt azon, hogy milyen bélt használtak az elkészítésnél. Említettük, hogy szurkáljuk meg a hurkát sütés előtt. Tapasztalatom szerint nagyon nem mindegy, hogy mivel! Ha vastagabb villával döfködjük mag, akkor szinte biztosan kiszakad sütés közben. Én kés hegyét használom, más viszont az egészen vékony tűre esküszik.

Borítókép: illusztráció: Hurkát tesznek a kemencébe az I. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon a Nyíregyházához tartozó Sóstói Múzeumfaluban 2018. február 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!