tippek állásinterjúhoz

2017.11.20. 16:18

Így nyűgözheti le leendő főnökét

Unja a jelenlegi munkáját? Segítünk újat találni!

Ha már egy ideje váltana, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá az álláskereséshez, ne várjon tovább: a Fanny tippjeivel könnyebb dolga lesz.

Keresse ön az ajánlatokat!

Érdeklődjön ismerősei, barátai körében, tudnak-e az ön képesítésének megfelelő állásajánlatról. Azt sem kell feltétlenül megvárnia, hogy egy vállalat állásajánlatot tegyen közzé. Küldje el bátran jelentkezését a személyzeti osztálynak vagy a HR munkatársnak! Így, ha szimpatikusnak találják, viszont most épp nincs náluk üresedés, elteszik az önéletrajzát.

Információgyűjtés

Fel kell készülnie az állásinterjúra, hogy azon is tökéletesen szerepeljen. Tudjon meg a munkaadóról, a termékekről, illetve a konkurenciáról mindent, amit csak lehet. Amennyiben a bemutatkozó beszélgetésen az interjúztató észreveszi, hogy semmit sem tud a vállalatról, bizony kínos helyzetbe kerülhet. Így ugyanis azt sugallja, mindegy, hogy hol van és mi a leendő munkája.

Készüljön fel a beszélgetésre!

Kérje meg egy barátját, hogy gyakorolja önnel az interjút! Ha lehetősége van rá, használjon digitális kamerát, mert azzal ellenőrizheti saját magát. Általános szabályként elmondható: nem szabad túl harsánynak, sem túl bátortalannak lennie. Gondolja át továbbá, melyek a kritikus pontok az önéletrajzában: ha ezekre rákérdeznek, adjon frappáns választ! Természetesen léteznek állandó kérdések: melyek az ön erősségei és gyengeségei?

Tegyen fel kérdéseket!

Ma már szinte minden állásinterjún érdeklődnek a fizetési igényéről, ilyenkor az a legjobb, ha megnevezi az utolsó bruttó fizetését, és elmondja, hogy ennél nem szeretne rosszabbul keresni. Ami még lényeges: ön is tegyen fel kérdéseket a cégre, a feladatokra, a képzési-fejlődési lehetőségekre vonatkozóan!

Reagáljon nyugodtan!

A személyzeti vezetők körében népszerűek az ún. stressztesztek, például amikor kritikával illetik a jelentkezőt. Az ilyen jellegű vizsgáztatásnak nem a megalázás a célja. A felvételiztető meg akarja tudni, hogy a pályázó miként viselkedik feszült helyzetekben, illetve hogyan kezeli a kritikát.

Borítókép: StunningArt / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!