Télire

2020.07.07. 10:20

Így készítsen befőttet cukor és tartósítószer nélkül

Itt az alkalom, hogy a zamatos nyári gyümölcsöket befőzzük!

Forrás: Shutterstock

Ahhoz, hogy a befőttek ne romoljanak meg, alaposan meg kell tisztítani az üvegeket. Ezt többféle módon is megteheti – olvasható a Vasárnap Reggel cikkében.

  • Engedjen egy nagy méretű lábosba annyi vizet, amennyi ellepi az üvegeket, majd főzze őket a forrástól számítva 10-15 percig.
  • Ha mosogatógépet használ, tegye a készülékbe az üvegeket a szájukkal lefelé, és indítson el egy rövid, forró mosóprogramot.
  • Sütőben a sterilizálást 100 fokon végezze 15 percig, ennyi idő alatt az üvegek is megszáradnak.
  • Az üvegek fedőit mosószeres vízben alaposan dörzsölje át egy puha kefével, majd 15 percig hagyja állni forró, ecetes vízben (1 l vízhez 1 ek ecet adj). Papírtörlőre kiszedve szárítsa meg.
  • Mentes befőttek

    Tegye a megtisztított üvegeket egy nagy lábosba. Rakja az üvegekbe a gyümölcsöt, majd öntsön rájuk annyi tiszta vizet, hogy az éppen elfedje őket. Ezután töltse fel a lábost annyi vízzel, hogy az ne folyhasson be az üvegek száján. Fedje le az üvegeket a tetejükkel, de ne tekerje rájuk. Forralja az edényben lévő vizet addig, amíg az üvegekben is el nem kezd gyöngyözni a víz. Ekkor óvatosan emelje ki a befőtteket a lábasból, csavarja rájuk a fedeleket, és tegye száraz dunsztba.

    Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!