Nyári ízek

2017.07.24. 16:38

Így fagyasszon zöldséget, gyümölcsöt!

Még ezerrel tombol a nyár, az aszfaltolvasztó kánikulát pedig csak néha enyhíti egy-egy hevesebb szélroham vagy zivatar. Ám az előrelátó háziasszonyok már most gondolnak a télre, és tudják, hogyan lehet a legkifizetődőbb módon feltölteni hazai terméssel a fagyasztót.

A nyers zöldséget, gyümölcsöt gondosan mossa, majd szárítsa meg, mielőtt a tervezett felhasználásnak megfelelő módon feldarabolja. A gyümölcsök közül legfeljebb az almát és a körtét szokás felszeletelni. Télen könnyebb lesz felhasználni ezeket, ha kis adagokban teszi el őket. Hasznos lehet, ha először tálcán rakja a mélyhűtőbe, és csak akkor önti át a zacskóba, ha megdermedt. Így az egyes darabok nem ragadnak össze, és bármekkora mennyiséget kivehet. A tasakok sem fognak egymáshoz fagyni, ha mélyhűtés előtt szárazra törli őket.

Mire figyeljen?

A málnát óvatosan mossa meg, csöpögtesse le, majd itassa le róla a vizet, míg a megmosott meggyet, szilvát, barackot magozza ki, esetleg vágja félbe és hagyja megszáradni. Ezután tegye tálcára, pár órán át fagyassza, majd szórja zacskóba, esetleg kis dobozokba a gyümölcsöket. Ezzel a módszerrel akár 10-12 hónapig is elállnak majd.

A spárgát és a paprikát nyersen érdemes fagyasztani, az eltarthatóságuk 3 hónap. A zöldbabot, karfiolt enyhén sós vízben főzze elő, majd hűtse le, és így tegye a mélyhűtőbe.

További hasznos háztartási tippeket kaphat és más érdekes cikkeket olvashat a szerdánként megjelenő Fanny Magazinban; keresse az újságárusoknál!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!