Táplálkozás

2019.01.23. 22:30

Így érdemes multivitamint szedni

A túladagolástól nem kell félnünk, mivel nem tudunk egy nap annyi vitamint megenni, amely már problémát okozna.

Rengeteg ember szed különböző étrend-kiegészítőt, hogy megőrizze az egészségét. A Tudatos Vásárlók Egyesülete laboratóriumban vizsgálta meg a multivitaminokat. Arra voltak kí­váncsiak, hogy valóban hihetünk-e a csomagoláson feltüntetett értékeknek. Összesen 12, gyógyszertárakban, bioboltokban is beszerezhető készítményt vizsgáltak – számol be róla a Bors Online.

Mint írják, a vizsgált tabletták egyikénél sem mértek a dobozon feltüntetett mennyiségnél kevesebb C-vitamint. Az ellenkezője viszont előfordult: összesen hat terméknél mértek magasabb aszkorbinsav-tartalmat, mint amennyi a címkén szerepelt. Volt olyan, amely 18-20 százalékkal többet tartalmazott a vitaminból, mint amennyit kellett volna. A szakértők szerint a tárolási vagy gyártástechnológiai hiba miatt fordulhat elő mennyiség­eltérés.

Sokan úgy vélik, nem szükséges pirulák formájában szedni a vitaminokat. A Borsnak Dr. Bense Tamás háziorvos elmondta: szerinte nem kell folyamatosan szedni ezeket a készítményeket.

Multi vitamin pill, illustration.

„A legyengült szervezetnek szüksége lehet rá, de egy változatos táplálkozással, mozgással élő embernek nem feltétlenül kell a multivitamin. Mielőtt ezekhez a készítményekhez nyúlnánk, mindenképp konzultáljunk a háziorvosunkkal!” – mondta dr. Bense.

A szakértők szerint azoknak kellhet a pluszbevitel, akik rendszertelenül, egyoldalúan táplálkoznak. A vegánok, vegetáriánusok, fogyókúrázók, terhesek és a hatvan év felettiek tartsanak otthon multivitamint.

dr. Gulyás Tamás életmódszakértő szerint

nem visszük be azt a vitaminmennyiséget, amire a szervezetünknek szüksége van, pedig a mindennapi élethez ez elengedhetetlen lenne.

„Ezért én azt gondolom, hogy igenis indokolt ezeknek a piruláknak a fogyasztása, sőt a C-vitamint külön kellene bevinni” – magyarázta, majd hozzátette, hogy szerencsére a túladagolástól nem kell félnünk, mivel nem tudunk egy nap annyi vitamint megenni, amely már problémát okozna.

Mindegyik vitaminnak megvan a pozitív és negatív oldala, de utóbbihoz tényleg rengeteget kell beszednünk, hogy megtapasztaljuk. Ha multivitamint vásárolunk, akkor mindig nézzük meg, hogy mennyi mindent tartalmaz, mivel minél több minden van benne, annál jobb. Legyen benne ásványi anyag és növényi hatóanyag is! Utóbbi általában zöldségek kivonata, amelyek sokszorosára fokozzák a vitamin felszívódását és hasznosulását.

Borítókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!