tippek

2020.10.11. 07:57

Így alakíthatjuk ki megfelelően a hálószobánkat

Mielőtt színeket, mintákat, ágykeretet, matracot választunk a hálószobánkba, gondoljuk át az alvási szokásainkat, és vegyük figyelembe az esetleges gerincproblémánkat.

Forrás: Shutterstock

Könnyen megközelíthető alvóhelyek

Ideális esetben az ágykeret körbejárható, hogy kényelmesebb legyen a közlekedés és az ágyazás. Így elfér egy-egy éjjeliszekrény is az ágy mindkét oldalán – írja a Lakáskultúra.

Hol van az ágy ideális helye?

Az ágy fejvégét egy csendes falhoz toljuk, amely nem hideg, lehetőleg ne legyen ablak fölötte, se radiátor a közvetlen környezetében. Ha csak a ház főfala áll rendelkezésre, akkor érdemes erre a szakaszra feltetetni egy vékony hőszigetelő réteget, amely védelmet jelent a téli hónapokban a kívülről behatoló hideg ellen.

Hűvös és árnyékolt pontja a lakásnak

Ha módunkban áll, északi, északkeleti tájolású helyiséget válasszunk hálónak, mert ezt nem fogja túlságosan felmelegíteni tavasztól őszig az erős délutáni napsütés. A felkelő nap miatt ügyeljünk a megfelelő árnyékolásra. Az ablaküvegekre kerülhet hővédő fólia, kívülre redőny, spaletta vagy zsaluzia. Természetesen fényzáró (black-out) függönnyel is sötétíthetünk – a mutatós textilek egyúttal otthonosabbá és melegebbé teszik a hálót.

Világítás és konnektorok

Fontos kérdés a világítás, a konnektorok és a kapcsolók elhelyezése. Feltétlenül szükség van egy általános fényre a mennyezeten, és olvasólámpákra az ágy két oldalán. Lehetőleg olyan darabot válasszunk, amely irányított fényt szór, és nem zavarja az esetleg már alvó felet. Tökéletes kényelmet biztosít, ha a mennyezeti és az olvasólámpa kapcsolóját az ágyban fekve is elérjük.

Lényeges az ágy melletti konnektorok magassága: az éjjeliszekrény fölött legyen az alsó síkjuk, hogy bármikor gond nélkül kihúzhassuk a telefontöltőt, esetleg a lámpát. Ezenkívül persze ízlés szerint tervezhetünk rejtett fényeket az ágy keretébe, a parkettába vagy akár az álmennyezetbe.

Ne zsúfoljunk több funkciót a hálóba, mert ez akadályozza a pihenést! A ruhásszekrény, esetleg a most divatos térbe állított fürdőkád még nem zavaró, de a dolgozósarkot mindenképpen máshol alakítsuk ki.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!