Otthon

2017.09.24. 11:17

Hogyan válasszunk ágyneműt?

A hálószoba hangulatát a lakástextilek teszik igazán meghitté. Ez az a helyiség, ahová pihenni, feltöltődni vonulunk vissza, hogy másnap újult erővel vágjunk neki teendőinknek. A matrac és az ágynemű gondos kiválasztása különösen is fontos, hiszen a pihentető alvást ezek alapvetően befolyásolják.

A függöny és a szőnyeg mellett az ágynemű öltözteti hálószobánkat. A kínálat óriási, ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy a selymes és csillogó anyag, amely a szemnek ugyan vonzó, vajon kényelmes és kellemes lesz-e a testünknek is, amikor este álomra hajtjuk fejünket – figyelmeztet a vaol.hu cikke. Ha új szettet szeretnénk beszerezni, az első benyomást tehát többnyire a megjelenés, a színek, minták alapján szerezzük. Ám érdemes ennél mélyebben is belemerülni a válogatásba, mert egy minőségi darab hosszú éveken át az édes álmok őrzője lehet.

Praktikus és mutatós dísze lesz az ágynak, ha olyan ágyneműt választunk, amelynek a két oldalán eltérő minta van. Így majdnem olyan, mintha két ágyneműnk lenne, és nem unjuk meg egykönnyen.

Legyen sűrű szövésű az anyag

A melegebb hónapokban sokan kedvelik a szatén és mikroszálas anyagokat, mert ezek hűs érzetet nyújtanak, ám az ősz beköszöntével a fázósak jobban járnak, ha flanelhuzatot választanak. Az nemcsak puha, hanem kellemes meleget is ad. Kerüljük azokat, amelyek nem légáteresztők, mert azok alatt könnyen beizzadhatunk, ami rontja a komfortérzetet, ezzel együtt pedig az alvás minőségét.

Ha nem igazodunk el a textil tájékoztatóján, kérjünk segítséget szakembertől, mert a jó minőségű ágynemű ismérve, hogy sűrű szövésű – azonban nem biztos, hogy az erre vonatkozó információt megtaláljuk a címkén. Csakis úgy vásároljunk ágyneműt, hogy megtapogatjuk, valóban finom és puha-e. Vannak gombos és cipzárral zárható típusok, ezek különösen a gyerekágyneműknél praktikusak.

Legalább hetente cseréljük a lepedőt és a huzatokat

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy milyen az anyag kezelhetősége és tisztíthatósága, mennyire gyűrődik. Megéri a jobb minőséget beszerezni, mert rendkívül bosszantó tud lenni, ha az első néhány mosás után kifakul, megnyúlik, elszakad vagy éppen durva tapintásúvá válik az ágynemű.

Ami az ágynemű tisztítását illeti: az egészségügyi, higiénés szakemberek szerint legalább hetente cseréljünk lepedőt, húzzuk át a takarót és a párnát, mert ezek rengeteg baktérium és mikroorganizmus számára biztosíthatnak otthont. Különösen akkor, ha hajlamosak vagyunk az ágyban elfogyasztani reggelinket, vacsoránkat, vagy laptoppal együtt befészkelődni az egyébként alvásra szánt helyünkre.

(Borítókép: Shutterstock / Africa Studio)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!